ZUPA SZPINAKOWO-PIETRUSZKOWA Z SUROWYM JAJKIEM

ZUPA SZPINAKOWO-PIETRUSZKOWA Z SUROWYM JAJKIEM

1 ziemniak

1 l wody

250 g szpinaku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 cebuli

2 skrzydełka lub jedno udko kurczaka

100 ml śmietany 18%

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

szczypta rozmarynu

łyżka oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

szczypta pieprzu

W garnku podsmażmy na oliwie posiekany czosnek z pokrojoną na większe kawałki cebulą i zalewamy wodą , dodajemy skrzydełka  i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 min . Zbieramy szum i wyjmujemy mięso .Dodajemy pokrojonego ziemniaka,szpinak , pietruszkę , rozmaryn sól i pieprz oraz sok z cytryny i gotujemy 40 min. Następnie zostawiamy do ostudzenia , gdy zupa będzie chłodna wszystko dokładnie blendujemy , dodajemy śmietanę wymieszaną z mączką i doprowadzamy do wrzenia ,cały czas mieszając . W piekarniku podgrzewamy talerz w którym będzie podawana zupa , na ciepły talerz wlewamy gorącą zupę i wbijamy jajko . Można dodatkowo podać z grzankami

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi