WOŁOWINA Z SAŁATĄ LODOWĄ I CHLEBEM W JAJKACH

WOŁOWINA Z SAŁATĄ LODOWĄ I CHLEBEM W JAJKACH

1 stek wołowy 200 g

łyżka oliwy

sól , pieprz

Wołowinę kroimy wzdłuż  na 2 części szybko obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy solą i pieprzem , wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika z termoobiegiem na 10 – 15 min.

SOS

50ml oliwy

10 ziaren kolorowego pieprzu

2 ziarenka jałowca

50 ml nalewki pigwowej

100 ml śmietany 30%

25g kiełków

25 ml soku z cytryny

łyżeczka rozmarynu

szczypta soli

 

W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy pieprz i jałowiec chwilkę smażymy , dodajemy nalewkę , śmietanę i szczyptę soli po 2 min dodajemy rozmaryn i gotujemy jeszcze 3 min. dodajemy kiełki sok z cytryny , przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 2 min.

SAŁATA LODOWA

3 liście sałaty lodowej

25 g sera żółtego ( pasek dł 10 cm  1×1 cm)

1 jajko

1/2 bułki tartej

sól , pieprz

liście sałaty wkładamy do wrzącej wody ,każdy na około 30 sec . osuszamy układamy  jeden na drugim posypujemy szczyptą soli i pieprzu, od delikatniejszej strony układamy ser i zawijamy w rulon, obtaczamy w rozmąconym jajku i układamy w naczyniu obok steków polewamy , łączeniem do dołu ,sałatę jeszcze raz delikatnie polewamy  jajkiem i posypujemy bułką tartą , pieczemy razem ze stekami 10- 15 min

CHLEB W JAJKACH

kromki chleba obtaczamy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią .

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi