UDKO KACZE W WINIE Z PUREE Z MARCHEWKI I RAGOUT Z PAPRYKI

UDKO KACZE W WINIE Z PUREE Z MARCHEWKI I  RAGOUT Z PAPRYKI

1 łyżka oliwy

1 kacze udko

sól pieprz

1/2 cebuli

100 ml rosołu

50 ml białego wina wytrawnego

Udko posypujemy sola i pieprzem z obu stron i kładziemy na zimnej patelni podlanej oliwą , skórą do dołu , na średnim ogniu smażymy aż skórka się przypiecze , obsmażamy szybko drugą stronę,  na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę , udko przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy winem i rosołem oraz dodajemy podsmażoną cebulę , nie przykrywamy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godz (grzanie góra-dół , bez termoobiegu )

PUREE Z MARCHEWKI

2 duże marchewki

50 g masła

50 ml mleka

szczypta soli, cukru i pieprzu

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę , wrzucamy do wody i gotujemy aż zmięknie , po ugotowaniu i odcedzeniu marchewkę tłuczemy ,dodajemy masło, sól ,cukier, pieprz i mleko , cały czas mieszając gotujemy 4 min. po tym czasie jeszcze raz tłuczemy

RAGOUT Z PAPRYKI

1 papryka ( kolor do wyboru )

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

100 ml rosołu

25 ml wina białego

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana w 50 ml wody

Paprykę oczyszczamy obieramy obieraczką ze skórki ,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju , około 3 min. dodajemy sól ,pieprz ,rosół i wino, czekamy aż się zagotuje i mieszając gotujemy jeszcze 2 min. na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną z wodą , mieszamy do momentu aż zaczną się  pojawiać pęcherzyki powietrza.

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi