RYŻ Z WARZYWAMI I ŻÓŁTKIEM
2 woreczki ryżu
1/2 opakowania warzyw mrożonych
250 g mięsa mielonego ( lub 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę )
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
50 ml sosu sojowego
szczypta soli ,pieprzu ,cynamonu ,imbiru ,gałki muszkatołowej ,słodkiej papryki
łyżka soku z cytryny
1 jajko
100 ml octu np. jabłkowego
Na patelni podsmażamy na oliwie ,posiekany czosnek dodajemy mięso mielone lub pierś z kurczaka dodajemy przyprawy i smażymy około 2-3 min
W garnku do gotowania na parze , w osolonej wodzie gotujemy ryż , jednocześnie na górny poziom wrzucamy warzywa a na nie zawartość z patelni ,przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 15-20 min. odcedzony ryż przesypujemy do drugiego garnka , dodajemy warzywa z mięsem, wszystko polewamy łyżką oliwy, sosem sojowym, sokiem z cytryny i razem mieszamy na wierzch kładziemy żółtko posypane delikatnie solą ( do garnka wlewamy 1 l wody dodajemy ocet i łyżeczkę soli , wszystko gotujemy ,gdy woda wrze wlewamy jajko i delikatnie mieszamy w momencie jak białko zacznie oddzielać się od żółtka ,wyjmujemy łyżką cedzakową i pod małym strumieniem zimnej wody płuczemy żółtko ,jeżeli nie jest do końca oczyszczone z białka zanurzamy jeszcze raz we wrzątku i jeszcze raz pod zimna wodę przed samym podaniem zanurzamy żółtko we wrzątku na 5sec. )