MUSAKA PO MOJEMU

MUSAKA PO MOJEMU ( 2-3 osoby )

1 ziemniak ( na frytki )

1 ziemniak ( nie obrany )

1/2 cukinii

250 g mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

100 ml wina czerwonego

100 ml przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

100 g sera typu greckiego ( feta ale w kostkach  )

sól, pieprz

sos do frytek: 2 łyżki śmietany , 2 łyżki przecieru pomidorowego ,łyżeczka oliwy (do polania ) , 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (do polania ) ,  nie mieszamy  , posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki

 

Ziemniaka i cukinię myjemy (bez obierania ) kroimy w plastry 1cm oprószamy solą i pieprzem z obu stron , na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy ziemniaka i cukinię z obu stron po 3min , odkładamy na papierowy ręcznik . Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek dodajemy  mięso mielone i smażymy ,aż zbrązowieje, następnie dodajemy przecier pomidorowy , wino, cynamon, gałkę muszkatołową ,szczyptę soli i pieprzu wszystko dokładnie mieszamy , dusimy pod przykryciem około 10 min co jakiś czas mieszając ( na średnim ogniu )

sos beszamelowy

25 g masła

50 g mąki

100 ml mleka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli i pieprzu

Masło rozgrzewamy w garnuszku dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy ,aż mąka się zarumieni ,następnie cały czas mieszając dodajemy mleko sól,pieprz, gałkę  i mieszamy , aż się zagotuje.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem

Do naczynia żaroodpornego ( śr. około 20 cm) na spód układamy ziemniaki w miarę szczelnie , na nie układamy cukinię , wszystko zalewamy sosem z mięsem a następnie sosem beszamelowym .

Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem ( zostawmy około 2 cm luzu od brzegu naczynia)

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min

 

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi