FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK

FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK

Faworki:

2 szklanki  mąki

4 żółtka

2 łyżki spirytusu

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

200 ml kwaśnej śmietany.

Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na jednolita masę. Na stolnicę przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zagniatamy ciasta, co chwilę składając je w pół aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Czas ugniatania ok 10 min. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki (mniej jak 0,5 cm), a następnie tniemy na paski, a te znowu na prostokąty ze ściętymi końcami. W każdym prostokącie robimy na środku ok 2-3 cm rozcięcie ( wzdłuż) i przewijamy przez nie jeden koniec naszego prostokąta. Wycięte i poskładane faworki smażymy na gorącym oleju ok 10 sekund z każdej strony, w tym czasie na każdym z nich powinny pojawić się charakterystyczne dla faworków pęcherze powietrza.Usmażone faworki wykładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, a po kilku minutach przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi