DANIE CHIŃSKIE :
150 g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu 100 g
1/2 szklanki mleka
1/2 cytryny
natka z pietruszki połowa pęczka
1/2 opakowania mieszanki chińskiej ( mrożone warzywa)
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1/2 selera naciowego
sól , pieprz ,
łyżeczka cukru
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
2 łyżki oliwy
500 ml wody
1/2 kostki rosołowej
Do garnka wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w grubą kostkę połowę cebuli , gdy cebula się zeszkli dodajemy mieszankę chińską szczyptę soli i pieprzu chwilkę podsmażamy około 3 min. co chwilę mieszając. Wlewamy bulion z kostki rosołowej i wody ( trochę zostawiamy około 100 ml ), dodajemy imbir , curry , cukier, sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy następnie wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego na kawałki 1 cm selera naciowego oraz posiekaną pietruszkę, wszystko mieszamy ,wkładamy woreczek ryżu tak aby cały był przykryty sosem. Wszystko gotujemy 15 min pod przykryciem . Po 15 min ryż odcedzamy na sitku przelewając wodą i wykładamy do miseczki .
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku , po minucie dodajemy mięso mielone ( można zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę ) dodajemy po szczypcie soli i pieprzu mięso podsmażamy ,aż zbrązowieje podlewamy resztą bulionu i pod przykryciem dusimy jeszcze 5min . Na zdjęciu propozycja podania