ciasta i desery

OPONKI CIOCI ZOSI

500 g białego sera

5 żółtek + 1 całe jajko

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy wcześniej utarte z cukrem żółtka oraz jedno jajo i ser ( koniecznie mielony). Zagniatamy ciasto tak ok. 10 min, aż powstania nam gęsta jednolita kula.  Wyrobione ciasto dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na blaty o grubości nok 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a w nich kieliszkiem jeszcze mniejsze. Otrzymane ,małe i duże smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 20 sekund z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki oraz pączusie wykładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po ostygnięcie każdą oponkę obtaczamy  w cukrze pudrze.

 

FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK

Faworki:

2 szklanki  mąki

4 żółtka

2 łyżki spirytusu

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

200 ml kwaśnej śmietany.

Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na jednolita masę. Na stolnicę przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zagniatamy ciasta, co chwilę składając je w pół aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Czas ugniatania ok 10 min. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki (mniej jak 0,5 cm), a następnie tniemy na paski, a te znowu na prostokąty ze ściętymi końcami. W każdym prostokącie robimy na środku ok 2-3 cm rozcięcie ( wzdłuż) i przewijamy przez nie jeden koniec naszego prostokąta. Wycięte i poskładane faworki smażymy na gorącym oleju ok 10 sekund z każdej strony, w tym czasie na każdym z nich powinny pojawić się charakterystyczne dla faworków pęcherze powietrza.Usmażone faworki wykładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, a po kilku minutach przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

 

CIASTO ORZECHOWE ” DLA LENIWYCH”

4 jaja
1,5szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju
3 jabłka
3/4 szklanki  cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksując dodawać po jednym żółtku a następnie niewielkimi porcjami olej.Do ubitej masy jajecznej dodajemy połączone ze sobą wszystkie składniki sypkie i mieszamy łyżką bądź miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz starte na tartce jabłka lub pokrojone w drobną kostkę. Piec w blaszce keksówce ok. 40 min. w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

.

LODY JAKIE CHCESZ

4 jajka

300 ml mleka

300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

1 cukier waniliowy

150 g cukru pudru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Do rondelka wlewamy mleko oraz śmietanę kremówkę. Podgrzewamy cały czas mieszając do  momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na brzegach rondelka. Tak przygotowaną masę łączymy z ubitymi jajkami, a następnie ubijamy na parze wodnej przez ok. 25 min do uzyskania gęstej masy. Smak lodów wybieramy wedle upodobań.

smak kawowy – 100 ml kawy espresso

smak rumowy- – 4 łyżki rumu

smak kakaowy – 2 łyżki kakao

smak truskawkowy – 200 ml musu truskawkowego

Wybrany aromat dodajemy do masy, którą następnie przekładamy do odpowiednio przygotowanych pojemniczków.

Wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin. Nasze lody dla każdego są gotowe! Smacznego!

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

330 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

świeże truskawki lub inne owoce

polewa czekoladowa (U mnie polewa została zrobiona z kawałków czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki mleka.)

Rozpuścić żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody ( można na kilka sekund wstawi do mikrofali uzyskamy wtedy ładną jednolitą konsystencję bez grudek), przestudzić .Śmietanę kremówkę ubić na wysokich obrotach do uzyskania gęstej masy, dodać cukier ,dodać żelatynę , dodać drobno pokrojone owoce, wszystko wymieszać .Taką przygotowaną masą nadziewamy rurki, przyozdabiamy truskawkami, a na koniec polewamy polewą czekoladową.

Przygotowana masa wystarczy na wypełnienie 10 rurek

Przejdź do paska narzędzi