CHLEB PITA (4 sztuki) :
Dodaję ten przepis ponieważ chleb pita doskonale nadaje się do wielu przystawek oraz dań i dosyć często będzie nam potrzebny a jego wykonanie jest proste nie zajmuje wiele czasu
500 g mąki pszennej
150 ml wody
50 ml mleka
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
50 ml oleju
Do większej miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy , w miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru, gdy drożdże się rozpuszczą wstawiamy na 10 min do lodówki , następnie zawiesinę dodajemy do mąki ,dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką aby ciasto nie kleiło się do dłoni ) i wstawiamy do lodówki na 20 min. ,gdy ciasto podrośnie dzielimy na 4 części i robimy placki o grubości 1 cm . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min , po upieczeniu chlebkom dajmy trochę ostygnąć około 5 min
GYROS W CHLEBIE PITA :
Bardzo istotny dla smaku naszego dania będzie rodzaj mięsa dlatego użyjemy nie jak się popularnie przyjęło piersi z kurczaka tylko udka oddzielone od kości (dostępne w każdym markecie )
warto dodać również trochę podrobów drobiowych .
4 udka
1 łyżka przyprawy gyros
2 ząbki czosnku
szczypta soli
łyżka oliwy
ogórek
pomidor
1/2 kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej bądź zwykłej sałaty ( kto co lubi)
Udka kroimy na cienkie paski (jeżeli dodajemy podroby również podzielmy na mniejsze części ) na patelni posmażmy przeciśnięty czosnek z dodatkiem soli , mięso wymieszajmy w misce z przyprawą gyros , podsmażmy na patelni tak aby się zarumieniło ,ale nie przypaliło
Chleb pita już mamy nacinamy 3 cm w głąb na spód dajemy trochę sosu czosnkowego oraz ketchupu lub salsy następnie mięso warzywa i znowu polewamy sosami
sos czosnkowy:
śmietana 12% lub jogurt naturalny
szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru
oliwa z oliwek 1 łyżka
koperek
Salsa :
50 ml oliwy
4 średnie pomidory
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )
1 limonka
sól pieprz
3 łyżeczki cukru
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej ) salsę należy wystudzić