SCHAB W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ JAGLANĄ

SCHAB W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ JAGLANĄ

0,5 kg schabu wieprzowego

100 ml rosołu

MARYNATA

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić i dopiero zalewać

Mięso zostawiamy w marynacie na 24 godz .

 

Po wyjęciu osuszamy i bardzo szybko obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wkładamy w foliowy rękaw ( rękaw nakłuwamy w kilku miejscach ) , podlewamy rosołem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni na 1,5 – 2 godz.

 

SOS POMIDOROWY

250 ml przecieru pomidorowego

1/2 cebuli

łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

sól pieprz do smaku

100 ml śmietany 30%

100 ml bulionu letniego

łyżka mąki

Pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem przez praskę podsmażamy na patelni , dodajemy przecier , sól i pieprz gotujemy na średnim ogniu dodajemy śmietanę odstawiamy aby trochę sos ostygł , na sam koniec dodajemy bulin z wymieszaną dokładnie mąką i doprowadzamy do wrzenia . Kaszę 2 woreczki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu , po odcedzeniu warto jeszcze kilka minut uparować pod przykryciem

 

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi