KOTLET SCHABOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM I KASZĄ GRYCZANĄ

KOTLET SCHABOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM I KASZĄ GRYCZANĄ

SOS DO KASZY

150 ml rosołu ( lub bulionu )

25 ml sosu sojowego

1 jajko

Rosół lub bulion , mieszamy z sosem sojowym i doprowadzamy do wrzenia ,gotujemy jeszcze 2 min i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia,dodajemy jajko do zimnego sosu, następnie wszystko dokładnie mieszamy z kaszą.  Zapiekamy w piekarniku w foremce wykonanej z foli aluminiowej o średnicy około 5 cm na  5 cm  wysokości ( piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni ) zapiekamy 20 min razem z kotletem

KASZA

1 woreczek kaszy gryczanej 100 g

Kaszę gotujemy 15 min w osolonej wodzie  pod przykryciem ,  następnie odcedzamy , przesypujemy do garnka i zostawiamy pod przykryciem na 15 min przed połączeniem z sosem nie może być gorąca .

 

KOTLETY SCHABOWE

2 x150 gr porcje schabu wieprzowego

50 g sera pleśniowego (Lazur lub Camembert)

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz do smaku

Mięso po wyjęciu z marynaty delikatnie nacinamy w długość i wkładamy ser , obtaczamy w mące następnie w jajku i jeszcze raz w mące i w jajku a na koniec w bułce ,obsmażamy z każdej strony aby panierka była rumiana , na koniec wkładamy do piekarnika razem z kaszą .

MARYNATA

250 ml przecieru pomidorowego

4 łyżki majonezu

Szczypta soli i pieprzu

2 listki posiekanej bazylii

1 łyżka oliwy

Porcje mięsa wkładamy w wymieszany przecier i majonez oraz bazylię z oliwą  i marynujemy w chłodzie  24 godz. Wyjmujemy , płuczemy i osuszamy

 

1 komentarz do wpisu “KOTLET SCHABOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM I KASZĄ GRYCZANĄ”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi