RYŻ Z WARZYWAMI I ŻÓŁTKIEM

RYŻ Z WARZYWAMI I ŻÓŁTKIEM

2 woreczki ryżu

1/2 opakowania warzyw mrożonych

250 g mięsa mielonego ( lub 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę )

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

50 ml sosu sojowego

szczypta soli ,pieprzu ,cynamonu ,imbiru ,gałki muszkatołowej ,słodkiej papryki

łyżka soku z cytryny

1 jajko

100 ml octu np. jabłkowego

Na patelni podsmażamy na oliwie ,posiekany czosnek dodajemy mięso mielone lub pierś z kurczaka dodajemy przyprawy  i smażymy około 2-3 min

W garnku do gotowania na parze , w osolonej wodzie gotujemy ryż , jednocześnie na górny poziom wrzucamy warzywa a na nie zawartość z patelni ,przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 15-20 min. odcedzony ryż przesypujemy do drugiego garnka , dodajemy warzywa z mięsem, wszystko polewamy łyżką oliwy, sosem sojowym, sokiem z cytryny i razem mieszamy  na wierzch kładziemy żółtko posypane delikatnie solą  ( do garnka wlewamy 1 l wody dodajemy ocet i łyżeczkę soli , wszystko gotujemy ,gdy woda wrze wlewamy jajko i delikatnie mieszamy w momencie jak białko zacznie oddzielać się od żółtka ,wyjmujemy łyżką cedzakową i pod małym strumieniem zimnej wody płuczemy żółtko ,jeżeli nie jest do końca oczyszczone z białka zanurzamy  jeszcze raz we wrzątku i jeszcze raz pod zimna wodę przed samym  podaniem zanurzamy żółtko we wrzątku  na 5sec. )

 

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi