ROLADA Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI NA CHMURCE

ROLADA:

1 pierś z kurczaka

słoik pomidorów suszonych w oleju

szpinak mrożony 1/4 opakowania (  siekany )

sól ,pieprz

folia spożywcza

garnek do gotowania na parze

Pierś kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy  solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy  tłuczkiem to nic jak nawet trochę się rozdzieli, teraz rozwijamy folię spożywczą plastikową  około 50cm układamy na niej naszą pierś tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią )

Szpinak : na patelni rozgrzejmy masło pasek 2 cm dodajmy 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ,podsmażmy czosnek i dodajmy szpinak (wcześniej rozmrożony ) ,   dokładnie wymieszajmy i podduśmy około 10-15 min co jakiś czas mieszając . Gotowy odstawmy do wystygnięcia

Teraz na naszą pierś wykładamy wzdłuż szpinak pasek około 2 cm a nad nim odcedzone i posiekane pomidory tak jak szpinak , teraz przy pomocy folii formujemy szczelną roladkę,przekładamy z powrotem na brzeg folii ,teraz zawijamy roladkę w folii ,łapiemy za brzegi foli i turlamy roladkę po blacie do momentu aż zawinie się jak cukierek

Roladkę wkładamy do garnka i gotujemy na parze około 30 min. jeżeli nie mamy takiego  garnka możemy  położyć na sitku i przykryć pokrywką

 

ZIEMNIAKI :

1 dużego ziemniaka obrać i pokroić na plastry grubości 0,5 cm i troszkę posolić ,  obsmażyć na patelni z obu stron tak ,aby były zarumienione  jak frytki

CHMURKA:

Potrzebne nam będzie jedno biało i szczypta soli, biało ze szczyptą soli dokładnie ubić mikserem po około 2min powinna być sztywna pianka , jeżeli mamy okrągła foremkę około 10 cm średnicy ,to super ,jeżeli nie to uformujmy taką foremkę z folii aluminiowej , następnie do  głębokiej patelni wlejmy około 4 cm wody i dodajmy 50 ml octu ,zagotujmy włóżmy foremki i napełnijmy je ubitym białkiem po min obróćmy na drugą stronę białko samo opadnie po min wyjmijmy na ręcznik papierowy

PROPOZYCJA PODANIA :

Na duży talerz wyłóżmy połowę plasterków ziemniaka układając w słupku od największego do najmniejszego ,roladkę pokrójmy pod kątem 45 stopni i postawmy jeden kawałek na naszej chmurce,

polejmy go łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów, na talerz połóżmy liść sałaty a na nim garść kiełków polanych sokiem z cytryny

Smacznego

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi