przystawki

 

PRZEPIS NA BURRITO Z SALSĄ  ( PRZEPIS NA TORTILLĘ I NA SALSĘ)

TORTILLA:

150 g mąki pszennej

100g mąki kukurydzianej ( będzie miało żółtawy kolor jak te ze sklepu ,jednak jeżeli nie mamy mąki kukurydzianej możemy użyć tylko pszennej)

80 ml oliwy z oliwek

płaska łyżka soli

około 250 ml ciepłej wody

wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe , smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu ,na średnim ogniu potrząsając patelnią co jakiś czas ,aby sprawdzić czy nasz placek jest gotowy ,gdy brzegi zaczną odklejać się od patelni,możemy przekręcić na drugą stronę ciasto powinno być bardzo delikatnie przyrumienione ,aby było elastyczne ,oryginalne burrito ma placki wielkości około 10 cm średnicy , na nie nakładany jest farsz ,który polewamy salsą ,bądź kwaśną śmietaną wymieszaną z oliwą z oliwek, placek powinien być takiej wielkości ,aby po złożeniu z farszem i sosem  w łódeczkę  ,dał się zjeść max na dwa kęsy . Jednak jak ktoś woli może zrobić większe placki i zawijać je podobnie jak krokiety a następnie przeciąć w połowie pod kątem i dopiero maczać w przygotowanych sosach .

Farsz :

1 kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej lub karczku

4-5 ząbków czosnku

1 cebula czerwona

1 cebula biała

sól i pieprz ( myślę że po łyżeczce wystarczy )

1 puszka czerwonej fasoli

50 ml oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy ,gdy się trochę podsmażą dodajemy czerwoną fasolę , a po min dodajemy mięso wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. dodajemy sól i pieprz ,mięso powinno mieć brązowawy kolor ,gotowe

Salsa  :

50 ml oliwy

4 średnie pomidory

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )

1 limonka

sól pieprz

3 łyżeczki cukru

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej )    salsę należy wystudzić i możemy podawać nasze burrito.

 

CHLEB PITA (4 sztuki) :

Dodaję ten przepis ponieważ chleb pita doskonale nadaje się do wielu przystawek oraz dań i dosyć często będzie nam potrzebny a jego wykonanie jest proste nie zajmuje wiele czasu

500 g mąki pszennej

150 ml wody

50 ml mleka

25g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

50 ml oleju

Do większej  miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy , w miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru, gdy drożdże się rozpuszczą wstawiamy na 10 min do lodówki , następnie zawiesinę dodajemy do mąki ,dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką aby ciasto nie kleiło się do dłoni )   i wstawiamy do lodówki na 20 mxin. ,gdy ciasto podrośnie dzielimy na 4 części i robimy placki o grubości 1 cm . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 15 min , po upieczeniu chlebkom dajmy trochę ostygnąć około 5 min

 

GYROS W CHLEBIE PITA :

Bardzo istotny  dla smaku naszego dania będzie rodzaj mięsa dlatego użyjemy nie jak się popularnie przyjęło piersi  z kurczaka tylko udka oddzielone od kości (dostępne w każdym markecie )

warto dodać również trochę podrobów drobiowych .

4 udka

1 łyżka przyprawy gyros

2 ząbki czosnku

szczypta soli

łyżka oliwy

ogórek

pomidor

1/2 kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej bądź zwykłej sałaty ( kto co lubi)

Udka kroimy na cienkie paski (jeżeli dodajemy podroby również podzielmy na mniejsze części ) na patelni posmażmy przeciśnięty czosnek z dodatkiem soli , mięso wymieszajmy w misce z przyprawą gyros , podsmażmy na patelni tak aby się zarumieniło ,ale nie przypaliło

 

Chleb pita już mamy nacinamy 3 cm w głąb na spód dajemy trochę sosu czosnkowego oraz ketchupu lub salsy następnie mięso warzywa i znowu polewamy sosami

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

Salsa  :

50 ml oliwy

4 średnie pomidory

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )

1 limonka

sól pieprz

3 łyżeczki cukru

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej )    salsę należy wystudzić

 

TAPENADE Z CZARNYCH OLIWEK I Z ZIELONYCH :

300 g czarnych oliwek : do zielonego  ( zielone oliwki)

2 ząbki czosnku

dwa orzechy włoskie : do zielonego ( 3 łyżki blanszowanych migdałów i jedna łyżka kaparów )

3 odsączone anchois

120 ml oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny : do zielonego ( nie dodajemy )

szczypta pieprzu

BLANSZOWANIE : POLEGA NA ZALANIU MIGDAŁÓW WRZĄTKIEM I PO CHWILI OBRANIU ICH ZE SKÓRKI

Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika i przy pomocy robota lub blendera ucieramy na jednolitą masę podajemy z grzankami świetnie sprawdzą się grzanki z chleba pita

 

 

ROLADKA Z SZYNKĄ

Przygotowujemy 1/4 ciasta na pizzę http://www.tajnikismaku.pl/przepis-na-pizze-na-cienkim-ciescie/ ciasto wałkujemy na grubość 2 mm ,smarujemy sosem pomidorowym , posypujemy startym serem, układamy w szerokość po plastrze szynki na nią układamy cienkie plastry pomidora i  sałaty, zwijamy w rulon brzeg  łączenia smarujemy rozmąconym jajkiem , wykładamy na blachę wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem , wstawiamy do rozgrzanego do Max. piekarnika na 15 min. Podajemy z sosem czosnkowym.

 

PALUCHY PO WŁOSKU Z KIEŁBASĄ ( 4 szt.)

500 g mąki pszennej

25 ml mleka

25 ml ciepłej wody

25 g drożdży

1 ząbek czosnku

80 ml przecieru pomidorowego

20 cm kiełbasy ( najlepiej wiejskiej )

1 jako

łyżka majeranku

1/2 pomidora

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

sól , pieprz

W kubku mieszamy wodę z mlekiem , drożdżami i szczyptą cukru , odstawiamy na 15 min pod przykryciem.

Na patelni podsmażamy na oliwie pomidora pokrojonego w drobną kostkę posypujemy szczyptą soli i pieprzu, smażymy 3 min. następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek  wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.

Do miski wsypujemy mąkę , łyżeczkę soli , przecier pomidorowy , łyżkę majeranku , zawiesinę z drożdży oraz pomidory z cebulą i czosnkiem ,dokładnie wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 15 min.

Ciasto jeszcze raz ugniatamy , dzielimy na 4 części z każdej formujemy wałeczek ,podsypujemy mąką , wałeczek wałkujemy w długość na grubość ok. 2-3 mm lub długość około 23 cm . Kiełbasę również dzielimy w długość na 4 części , placki na całej powierzchni smarujemy rozmąconym jajkiem na brzegu układamy kiełbasę i zawijamy brzegi ściskamy palcami do środka aby ciasto było szczelne ,( jeżeli ktoś ma ochotę może dodać jeszcze sera ) układamy na blachę łączeniem do dołu wierzch nacinamy bardzo delikatnie w szachownicę i smarujemy resztą jajka , posypujemy koperkiem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180 stopni , góra-dół z termoobiegiem ) na 15- 20 min. Można podawać jako przystawkę z sosem czosnkowym .

Przejdź do paska narzędzi