przystawki

CHLEBEK

2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

4 łyżki mleka

1/2 szklanki wody

25 g drożdży ( wymieszanych w ciepłej wodzie z oliwą , mlekiem  i łyżeczką cukru)

szczypta pieprzu

Mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto ( nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ),odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce, po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy następnie,  ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 2 cm i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem , wierzch posypujemy mąka i również przykrywamy pergaminem przygniecionym ciężarem( blacha lub coś innego , byle nie bardzo ciężkiego i na całej powierzchni ) pieczemy aż chlebek się zarumieni .

 

SOS

250 ml  śmietany 12%

2 łyżki oliwy

10 listków świeżej bazylii

2 łyżki posiekanego koperku

sok z 1/2 cytryny

3 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki łączymy na jednolity sos przy pomocy blendera i wstawiamy do lodówki  na około 10-15min.

 

PLACKI KEBABOWE

250 g mięsa mielonego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka przyprawy do kebaba

1 jajko

1/2 posiekanej cebuli

2 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki łączymy ze sobą dłońmi na jednolitą masę , wstawiamy do lodówki na 10 min. dzielimy na dwie części i formujemy placki grubości 1 cm ( można przykryć folią i rozwałkować ) .Smażymy na łyżce oliwy z obu stron do momentu aż zbrązowieją .

 

SAŁATKA GRECKA

2 jajka (ugotowane na twardo )

2 pomidory

1 ogórek

1 cebula

1  papryka

kilka oliwek

1/2 opakowania sera feta ( lub innego sera typu greckiego )

Oliwki kroimy na pół, jajka,pomidory ,cebulę i ogórka kroimy w grubsze ćwiartki ser w plastry . Wszystko układamy warstwowo na chlebku przykrytym plackiem kebabowym i polewamy sosem.

JAJKO W POMIDORACH Z MOZZARELLĄ I PLACKAMI POMIDOROWYMI LUB GRZANKAMI Z CHLEBA RAZOWEGO W ŚMIETANIE Z BOCZKIEM

3 duże pomidory

3 jajka

1 kulka sera mozzarella w zalewie

sól pieprz do smaku

Z pomidora odcinamy jego górną część i wydrążamy środek ( środek  zostawiamy w miseczce) , posypujemy delikatnie solą i pieprzem , pomidory odwracamy do odsączenia i zostawiamy na 5 min. Następnie do każdego pomidora wlewamy po jednym jajku ( jeżeli białko się wylewa to trochę usuwamy , tak aby do wierzchu pomidora zostało 1 cm wolnego miejsca ) na wierzch wkładamy po plasterku osuszonej ręcznikiem mozzarelli . Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem do momentu aż mozzarella się zarumieni.

PLACKI POMIDOROWE

3 wydrążone środki pomidorów

1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

1 ząbek czosnku

szczypta soli i pieprzu

Do pomidorów dodajemy sól i pieprz i rozgniatamy widelcem , dodajemy obie mąki oraz drobno posiekany czosnek  i dokładnie mieszamy . Smażymy na średnim ogniu , aż się zarumienią wlewając po jednej łyżce. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu

GRZANKI

Chleb razowy smarujemy z obu stron śmietaną 18% tak aby śmietana wsiąkła w chleb , posypujemy delikatnie solą i pieprzem , smażymy na oliwie aż stwardnieją , również odsączamy na ręczniku.Następnie podsmażamy bardzo cienko pokrojony boczek posypany szczyptą soli i pieprzu ( aby było nam łatwiej uzyskać cienkie plasterki wstawmy boczek na kilkanaście min. do zamrażarki )

 

POTRÓJNA TORTILLA Z KURCZAKIEM I SZYNKĄ

TORTILLA

300 g mąki pszennej

550 ml ciepłej wody

szczypta soli i pieprzu

Mąkę, wodę i przyprawy mieszamy w misce aby miało konsystencję jak ciasto naleśnikowe i smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu , robimy cztery placki mniejsze i dwa jak największe

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut

Pozostałe składniki

150 g piersi z kurczaka

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka masła

4 plasterki szynki

100 g startego żółtego sera

10 plasterków żółtego  sera

przecier pomidorowy lub ketchup

kilka liści sałata

1/4 obranego i pokrojonego w plasterki  ogórka

1/2 cebuli pokrojonej w piórka

Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną w kostkę pierś z przyprawami, pierwszy mniejszy placek smarujemy sosem czosnkowym i przecierem lub ketchupem , układamy po dwa plasterki szynki posypujemy serem i przykrywamy następnym małym plackiem, również  posmarowanym sosem i przecierem , dodajemy pierś i posypujemy serem . Placki zwijamy w rulon można sczepić wykałaczkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10 min. Największy placek również smarujemy sosami i układamy warzywa a na wierzch wyjęte placki z piekarnika i ponownie wszystko zawijamy w rulon , na łączenie układamy plastry  sera i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5-10 min.

 

KEBAB W RÓŻOWYM CIEŚCIE Z SOSEM TZATZIKI

CIASTO

300 g mąki

200 g buraczków gotowanych i obranych

1 ząbek czosnku

25 ml oliwy

50 ml wody

25 g drożdży

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

Buraczki, czosnek ,oliwę i wodę dodajemy do pojemnika ,wszystko łączymy ze sobą przy pomocy blendera , dodajemy drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min .

Następnie łączymy z mąką i dokładnie wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy na podłużne placki grubości około 1cm

KEBAB 

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 ząbek czosnku

przyprawa do kebaba 4 łyżeczki (jeżeli nie mamy można dodać po 1/2 łyżeczki  cynamonu , imbiru , papryki słodkiej i pikantnej ,soli i pieprzu)

1 cebula

25 ml oliwy

1 płaska łyżeczka cukru

plasterki  żółtego sera

1 jajko

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy dokładnie ugniatając ,odstawiamy do lodówki na 15 min . Po wyjęciu dzielimy na 3 -4 części  formujemy wałeczki długości trochę krótszej niż dł. naszego ciasta ,obsmażamy na patelni z każdej strony .Wystudzone kebabki zawijamy w plastry sera i układamy na posmarowanym rozmąconym jajkiem cieście , kebabki zawijamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,na 15 min. po wyjęciu odcinamy jeden koniec nacinamy kilka cm wzdłuż i dodajemy posiekana kapustę ,paprykę cebulę i ogórka wszystko polewamy sosem tzatziki

SOS TZATZIKI

1/4 ogórka ( ze skórką ale oczyszczonego z nasion)

200 ml gęstego jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

większa szczypta soli pieprzy i cukru

łyżka oliwy

1 łyżka koperku

Ogórka ścieramy na tartce o grubych oczkach  posypujemy solą , po chwili odlewamy sok, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę składników. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 min.

 

 

PRZEPIS NA BURRITO Z SALSĄ  ( PRZEPIS NA TORTILLĘ I NA SALSĘ)

TORTILLA:

150 g mąki pszennej

100g mąki kukurydzianej ( będzie miało żółtawy kolor jak te ze sklepu ,jednak jeżeli nie mamy mąki kukurydzianej możemy użyć tylko pszennej)

80 ml oliwy z oliwek

płaska łyżka soli

około 250 ml ciepłej wody

wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe , smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu ,na średnim ogniu potrząsając patelnią co jakiś czas ,aby sprawdzić czy nasz placek jest gotowy ,gdy brzegi zaczną odklejać się od patelni,możemy przekręcić na drugą stronę ciasto powinno być bardzo delikatnie przyrumienione ,aby było elastyczne ,oryginalne burrito ma placki wielkości około 10 cm średnicy , na nie nakładany jest farsz ,który polewamy salsą ,bądź kwaśną śmietaną wymieszaną z oliwą z oliwek, placek powinien być takiej wielkości ,aby po złożeniu z farszem i sosem  w łódeczkę  ,dał się zjeść max na dwa kęsy . Jednak jak ktoś woli może zrobić większe placki i zawijać je podobnie jak krokiety a następnie przeciąć w połowie pod kątem i dopiero maczać w przygotowanych sosach .

Farsz :

1 kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej lub karczku

4-5 ząbków czosnku

1 cebula czerwona

1 cebula biała

sól i pieprz ( myślę że po łyżeczce wystarczy )

1 puszka czerwonej fasoli

50 ml oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy ,gdy się trochę podsmażą dodajemy czerwoną fasolę , a po min dodajemy mięso wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. dodajemy sól i pieprz ,mięso powinno mieć brązowawy kolor ,gotowe

Salsa  :

50 ml oliwy

4 średnie pomidory

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )

1 limonka

sól pieprz

3 łyżeczki cukru

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej )    salsę należy wystudzić i możemy podawać nasze burrito.

 

CHLEB PITA (4 sztuki) :

Dodaję ten przepis ponieważ chleb pita doskonale nadaje się do wielu przystawek oraz dań i dosyć często będzie nam potrzebny a jego wykonanie jest proste nie zajmuje wiele czasu

500 g mąki pszennej

150 ml wody

50 ml mleka

25g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

50 ml oleju

Do większej  miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy , w miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru, gdy drożdże się rozpuszczą wstawiamy na 10 min do lodówki , następnie zawiesinę dodajemy do mąki ,dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką aby ciasto nie kleiło się do dłoni )   i wstawiamy do lodówki na 20 mxin. ,gdy ciasto podrośnie dzielimy na 4 części i robimy placki o grubości 1 cm . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 15 min , po upieczeniu chlebkom dajmy trochę ostygnąć około 5 min

 

GYROS W CHLEBIE PITA :

Bardzo istotny  dla smaku naszego dania będzie rodzaj mięsa dlatego użyjemy nie jak się popularnie przyjęło piersi  z kurczaka tylko udka oddzielone od kości (dostępne w każdym markecie )

warto dodać również trochę podrobów drobiowych .

4 udka

1 łyżka przyprawy gyros

2 ząbki czosnku

szczypta soli

łyżka oliwy

ogórek

pomidor

1/2 kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej bądź zwykłej sałaty ( kto co lubi)

Udka kroimy na cienkie paski (jeżeli dodajemy podroby również podzielmy na mniejsze części ) na patelni posmażmy przeciśnięty czosnek z dodatkiem soli , mięso wymieszajmy w misce z przyprawą gyros , podsmażmy na patelni tak aby się zarumieniło ,ale nie przypaliło

 

Chleb pita już mamy nacinamy 3 cm w głąb na spód dajemy trochę sosu czosnkowego oraz ketchupu lub salsy następnie mięso warzywa i znowu polewamy sosami

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

Salsa  :

50 ml oliwy

4 średnie pomidory

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )

1 limonka

sól pieprz

3 łyżeczki cukru

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej )    salsę należy wystudzić

TAPENADE Z CZARNYCH OLIWEK I Z ZIELONYCH :

300 g czarnych oliwek : do zielonego  ( zielone oliwki)

2 ząbki czosnku

dwa orzechy włoskie : do zielonego ( 3 łyżki blanszowanych migdałów i jedna łyżka kaparów )

3 odsączone anchois

120 ml oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny : do zielonego ( nie dodajemy )

szczypta pieprzu

BLANSZOWANIE : POLEGA NA ZALANIU MIGDAŁÓW WRZĄTKIEM I PO CHWILI OBRANIU ICH ZE SKÓRKI

Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika i przy pomocy robota lub blendera ucieramy na jednolitą masę podajemy z grzankami świetnie sprawdzą się grzanki z chleba pita

 

 

ROLADKA Z SZYNKĄ

Przygotowujemy 1/4 ciasta na pizzę http://www.tajnikismaku.pl/przepis-na-pizze-na-cienkim-ciescie/ ciasto wałkujemy na grubość 2 mm ,smarujemy sosem pomidorowym , posypujemy startym serem, układamy w szerokość po plastrze szynki na nią układamy cienkie plastry pomidora i  sałaty, zwijamy w rulon brzeg  łączenia smarujemy rozmąconym jajkiem , wykładamy na blachę wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem , wstawiamy do rozgrzanego do Max. piekarnika na 15 min. Podajemy z sosem czosnkowym.

 

PALUCHY PO WŁOSKU Z KIEŁBASĄ ( 4 szt.)

500 g mąki pszennej

25 ml mleka

25 ml ciepłej wody

25 g drożdży

1 ząbek czosnku

80 ml przecieru pomidorowego

20 cm kiełbasy ( najlepiej wiejskiej )

1 jako

łyżka majeranku

1/2 pomidora

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

sól , pieprz

W kubku mieszamy wodę z mlekiem , drożdżami i szczyptą cukru , odstawiamy na 15 min pod przykryciem.

Na patelni podsmażamy na oliwie pomidora pokrojonego w drobną kostkę posypujemy szczyptą soli i pieprzu, smażymy 3 min. następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek  wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.

Do miski wsypujemy mąkę , łyżeczkę soli , przecier pomidorowy , łyżkę majeranku , zawiesinę z drożdży oraz pomidory z cebulą i czosnkiem ,dokładnie wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 15 min.

Ciasto jeszcze raz ugniatamy , dzielimy na 4 części z każdej formujemy wałeczek ,podsypujemy mąką , wałeczek wałkujemy w długość na grubość ok. 2-3 mm lub długość około 23 cm . Kiełbasę również dzielimy w długość na 4 części , placki na całej powierzchni smarujemy rozmąconym jajkiem na brzegu układamy kiełbasę i zawijamy brzegi ściskamy palcami do środka aby ciasto było szczelne ,( jeżeli ktoś ma ochotę może dodać jeszcze sera ) układamy na blachę łączeniem do dołu wierzch nacinamy bardzo delikatnie w szachownicę i smarujemy resztą jajka , posypujemy koperkiem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180 stopni , góra-dół z termoobiegiem ) na 15- 20 min. Można podawać jako przystawkę z sosem czosnkowym .

Przejdź do paska narzędzi