Przepis na Pizze na cienkim cieście

  

SKŁADNIKI CIASTO

1 Kg mąki (bardzo ważne mąka typ 0 , dostępna na pewno w STOKROTCE )

1/2 szklanki mleka

1/2szklani wody

50 g drożdży

50 ml oliwy

sól, wedle uznania

sos pomidorowy:

przecier pomidorowy 1 l

zioła prowansalskie pół opakowania

sól i pieprz wedle uznania

pozostałe składniki:

wedle uznania i naszej  finezji ja przedstawię na przykładzie mojej ulubionej

ser mozzarella tarta (wiórki)

salami

papryczki chili

cebula pokrojona w piórka

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

 

Zaczynajmy

mąkę typ 0 (to bardzo ważne jeżeli chcemy cienkie ciasto ,ponieważ mąka typu 0 zawiera minimalne wartości odżywcze drożdże nie będą miały pożywki a co za tym idzie ciasto po upieczeniu będzie cienkie ) wsypmy do sporej miski dodajmy sól , w pojemniku wymieszajmy wodę z mlekiem (ważne aby mieszanka była letnia) dodajmy szczyptę soli i drożdże ,dokładnie wszystko wymieszajmy ,nie musimy czekać , zawiesinę możemy od razu wlać do miski z mąką , dodajmy oliwę . teraz wszystko musimy dokładnie wyrobić najlepiej wbijając palce w ciasto wtedy ciasto nam się napowietrzy i rozgrzeje ,zwracajmy uwagę aby ciasto nie było twarde w razie potrzeby podlewajmy wodą aby miało konsystencję trochę ciągnącą ( to również istotne ponieważ nasze piekarniki nie osiągają tak wysokich temp. jak profesjonalne więc ciasto dłużej się piecze a co za tym idzie będzie traciło wilgotność ) gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nie w ciepłe miejsce w lodówce ciasto szybciej wyrośnie a składniki lepiej się połączą ,gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na porcje i rozkładamy na blachę ( ciasto dzięki swojej konsystencji powinno łatwo dać się rozciągnąć palcami po blasze ,kolejna rzecz to dobrze gdybyśmy mieli specjalną blachę do pizzy z dziurkami od spodu dzięki temu pizza się nie spali od spodu ) jednak jeżeli nie mamy a ciasto jest wystarczająco wilgotne to nie powinno mieć to znaczenia , Pizza już prawie gotowa teraz włączamy piekarnik na max temp. plus termoobieg a my w miedzy czasie  kończymy pizzę , surowe ciasto smarujemy naszym przecierem pomidorowym  połączonym z solą ,pieprzem i ziołami tak aby cale ciasto było dokładnie przykryte na przecier sypiemy mozzarellę  ,cebulę i papryczki ,układamy salami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i gotowe za około 20-30 min . jednak jeżeli zauważymy że papryczki i cebula zaczynają się delikatnie przypalać to pizzę mamy już gotową do spożycia (nie bez wpływu jest fakt że wszystko robimy na raz bez podpiekania ciasta czy podsmażania  cebuli  a także kolejność czyli sos ,ser, warzywa i na koniec mięso ponieważ taki układ pozwala zachować jak największą wilgotność ciasta podczas pieczenia ) na koniec sos czosnkowy należy wymieszać składniki zaczynając  od wymieszania czosnku, soli,pieprzu,cukru,oliwy i koperku a na końcu dodając śmietanę lub jogurt po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 15 min i gotowe SMACZNEGO

3 komentarze do wpisu „Przepis na Pizze na cienkim cieście”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi