porady

Zdradzę Państwu w tej zakładce wszystko co wiąże się z kuchnią od ostrzenia noży po wyśmienite dania i będę to podkreślał w każdym moim przepisie więc na początek zdradzę jak obrać cebulę niby nic a jednak : odkroić górę tą z ogonkiem  następnie dół, potem nadkroić wierzchnią warstwę  i obrać. Mamy czystą cebulę bez łez , jeżeli ma być w piórka sprawa jest prostsza po obcięciu ogonkow ,przecinamy cebulę na pół i już bez problemu ją obieramy z wierzchniej warstwy

MARYNATA

To kolejna rzecz o ,której nikt nawet nie wspomni ,zapewne już nie raz państwo dusili,zgotowali,lub piekli mięso i zapewne wiele razy wyszło nie takie jak by Państwo chcieli i oczekiwali, a już na pewno mięsa chude i dziczyzna , drób jest mięsem jasnym więc jego nie uwzględniamy pomijając gęsi i kaczki które także mają ciemne mięso. Dlatego zawsze dla pewności lepiej mięso zamarynować dla dziczyzny i większych sztuk mięsa jest to od 24 do 48 godz mniejsze jak polędwiczki wystarczy 12 a jeżeli bardzo zależy nam na czasie to 4 godz (lepsze to ,niż nic). Zawsze warto mięso zamarynować czy widzieli Państwo w jakimś super przepisie wzmiankę na temat dłuższej ,podkreślam dłuższej marynaty nie oczywiście że nie bo nikt do końca nie zdradzi sekretów ,no nieliczne wzmianki natrzyjmy zamarynujmy i na pół godz do lodówki, jak dla mnie minimum to 12 godz nawet dla polędwiczka dla każdego mięsa ale szczególnie chudego tak aby podczas pieczenia ,duszenia a nawet gotowania miało z czego tracić wilgoć,a nie wyciagniemy wióry twarde i nie do pogryzienia oto podstawowa marynata którą możemy stosować do każdego rodzaju mięsa

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy  i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić i dopiero zalewac

Do dziczyzny warto ocet zastąpić 100 ml wódki doskonale zmiękcza mięso

SÓL:

Sól zastosowanie: czy wiecie że solą doskonale możemy odczyścić praktycznie wszystko co mamy w kuchni wszelkie naloty na kubkach ,szklankach itd. Doskonale nadaje się również do usuwania przypaleń garnków i patelni . Wystarczy na wilgotną ciepłą  gąbkę nasypać sporą ilość soli i trzeć po zanieczyszczonej powierzchni następnie opłukać działa na większość nalotów i przypaleń

Cytryna:

Cytryna świetnie nadaje się do dezynfekcji , co jakiś czas warto naszą deskę do krojenia odświeżyć ,wystarczy nożem oczyścić deskę a następnie dokładnie przetrzeć  całą powierzchnię cytryną przekrojoną na pół a następnie wytrzeć do sucha , warto również pamiętać że sokiem z cytryny odmyjemy większość zabrudzeń powstałych na skutek zabrudzenia innymi owocami i warzywami

PRZESOLONA ZUPA :

Jeżeli zdarzy nam się przesolić zupę,sos , a nawet sałatkę wystarczy wrzucić jednego lub dwa obrane ziemniaki i odczekać pół godziny ziemniaki doskonale wchłaniają sól

Agar:

Agar to wysuszone algi morskie więc jest w 100 % naturalny często jest używany w kuchni molekularnej ,świetnie nadaje się do zagęszczania sosów a także do robienia naturalnych galaretek praktycznie z każdego warzywa i owocu,agar nie ma żadnego smaku dzięki czemu galaretka na bazie agaru oddaje 100% smaku ,wrażenie jest jakby jeść świeży owoc prosto z krzaka , agar głownie jest wykorzystywany do robienia kawioru owocowego lub warzywnego jednak można zrobić praktycznie ze wszystkiego   z czego chcemy np:

Kawior cytrynowy  :

wyciskamy sok z 2 cytryn,podgrzewamy w garnku pilnujemy aby nie zagotować dodajemy 2 łyżeczki agaru i chwilę mieszamy  ,do szklanki wlewamy olej i wstawiamy do zamrażarki ,kiedy olej będzie zimny ,przy pomocy pipety nabieramy sok z cytryny i kropelka po kropelce wlewamy do zimnego oleju ,powstanie nam kawior który będzie w środku  ciekły a na zewnątrz zrobi się skorupka,wystarczy odcedzić na sitku i opłukać zimną wodą i od razu podawać , więc widzimy że jest to proste i możemy zrobić domowy kawior z czego tylko chcemy , nie tylko jest wspaniały w smaku to jeszcze to świetnie wygląda na talerzu  ,agar jest alternatywą dla ciekłego azotu .

 

 

Przejdź do paska narzędzi