PIERŚ Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI ( 4 porcje)

ZALEWA ( Jako ,że kaczkę można zaliczyć do dzikiego drobiu, zawsze lepiej  zastosować zalewę, aby nasze mięso po usmażeniu było miękkie i kruche ) :

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy  i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić

PIERŚ Z KACZKI

2 x pierś z kaczki

2-3 łyżki oliwy

sól ,pieprz

Piersi kaczki zalewamy naszą ostudzoną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12-24 godz.

Następnie po wyjęciu piersi z marynaty osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem skórę  nacinamy w szachownicę i posypujemy solą i pieprzem po czym wlewamy oliwę na zimną patelnie i układamy pierś skórą do dołu ,dopiero teraz włączamy gaz na średni ogień gdy skórka zacznie skwierczeć obsmażamy drugą stronę ale tylko przez ok 1 min. ,po czym z powrotem kładziemy skórką do dołu i tak pozostawiamy aż skórka się zarumieni i będzie krucha około 8 min.(to co się wytopiło zostawmy , jeszcze nam się przyda ) ostatnim krokiem jest wstawienie w naczyniu żaroodpornym (również skórką do dołu ) do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 10 min.

Z tego co się wysmażyło możemy zrobić sos ja polecam do kaczki  żurawinowy ,wystarczy na patelni podsmażyć jedną drobno posiekaną cebulę razem z przeciśniętym  ząbkiem czosnku , przelać do  mniejszego garnka ,dolać szklankę bulionu , dodać żurawinę może być suszona trochę soli, pieprzu i szczyptę cukru i zagotować co jakiś czas mieszając, jeżeli sos się trochę zredukuje dodajmy łyżkę musztardy to świetnie zbalansuje smak ,gotujmy jeszcze 1-2 min . jeżeli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.

ZIEMNIAKI:

Należy liczyć 2 ziemniaki na osobę

Ziemniaki zostawiamy w skórce, dokładnie myjemy gąbką bądź szczoteczką , kroimy na cztery części w długość , na blasze rozkładamy  pergamin i podlewamy go troszkę olejem układamy ziemniaki skórką do dołu z wierzchu również możemy posmarować oliwą posypujemy solą i pieczemy na 180 stopni około 30-40 min ,10 min przed końcem posypujemy koperkiem

Przy okazji pieczenia, warto dodać jabłka wydrylowane w całości i zawinięte w folię aluminiową będą świetnym  dodatkiem i ozdobą

Do dania polecam mix sałat (rukola ,roszponka ,cykoria ) dostępne praktycznie wszędzie, z sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru ja dodaję jeszcze trochę ziół prowansalskich wszystko mieszamy ) , ja osobiście zawsze posypuję na koniec położoną na talerz sałatkę szczyptą  sezamu .

wszystko gotowe pierś kroimy pod kątem 45 stopni i ustawiamy ją pionowo na talerzu  i polewamy sosem obok stawiamy prażone jabłko oraz resztę składników

Smacznego

1 komentarz do wpisu “PIERŚ Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI ( 4 porcje)”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi