PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM I FETĄ

 

PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM I FETĄ

CIASTO

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki gorącej  wody

1 łyżka oliwy

szczypta cukru

Mąkę przesiewamy na stolnicę , do gorącej wody (ale  nie wrzącej ) dodajemy olej i szczyptę cukru, powoli wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę , ciasto wałkujemy na grubość  około 0,2 mm , szklanką wycinamy kółeczka , układamy po łyżeczce farszu , brzegi smarujemy wodą aby się skleiły , przykrywamy drugim kółeczkiem i palcami zgniatamy  brzegi . Wrzucamy partiami do gotującej  osolonej wody ( można do wody dodać łyżkę oleju) , gdy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 4 min. pierogi odcedzamy i wykładamy na talerz. Podajemy prosto z wody lub odsmażone na tłuszczu.

 

FARSZ

200 g mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

100 g sera feta

1 łyżka oliwy

Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie , dodajemy mięso i przyprawy , smażymy aż całe mięso zbrązowieje odstawiamy do ostygnięcia , dodajemy ser i dokładnie wyrabiamy farsz .

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi