PALUCHY PO WŁOSKU Z KIEŁBASĄ

PALUCHY PO WŁOSKU Z KIEŁBASĄ ( 4 szt.)

500 g mąki pszennej

25 ml mleka

25 ml ciepłej wody

25 g drożdży

1 ząbek czosnku

80 ml przecieru pomidorowego

20 cm kiełbasy ( najlepiej wiejskiej )

1 jako

łyżka majeranku

1/2 pomidora

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

sól , pieprz

W kubku mieszamy wodę z mlekiem , drożdżami i szczyptą cukru , odstawiamy na 15 min pod przykryciem.

Na patelni podsmażamy na oliwie pomidora pokrojonego w drobną kostkę posypujemy szczyptą soli i pieprzu, smażymy 3 min. następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek  wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu ok. 5 min.

Do miski wsypujemy mąkę , łyżeczkę soli , przecier pomidorowy , łyżkę majeranku , zawiesinę z drożdży oraz pomidory z cebulą i czosnkiem ,dokładnie wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 15 min.

Ciasto jeszcze raz ugniatamy , dzielimy na 4 części z każdej formujemy wałeczek ,podsypujemy mąką , wałeczek wałkujemy w długość na grubość ok. 2-3 mm lub długość około 23 cm . Kiełbasę również dzielimy w długość na 4 części , placki na całej powierzchni smarujemy rozmąconym jajkiem na brzegu układamy kiełbasę i zawijamy brzegi ściskamy palcami do środka aby ciasto było szczelne ,( jeżeli ktoś ma ochotę może dodać jeszcze sera ) układamy na blachę łączeniem do dołu wierzch nacinamy bardzo delikatnie w szachownicę i smarujemy resztą jajka , posypujemy koperkiem i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180 stopni , góra-dół z termoobiegiem ) na 15- 20 min. Można podawać jako przystawkę z sosem czosnkowym .

 

 

1 komentarz do wpisu “PALUCHY PO WŁOSKU Z KIEŁBASĄ”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi