OPONKI CIOCI ZOSI

OPONKI CIOCI ZOSI

500 g białego sera

5 żółtek + 1 całe jajko

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy wcześniej utarte z cukrem żółtka oraz jedno jajo i ser ( koniecznie mielony). Zagniatamy ciasto tak ok. 10 min, aż powstania nam gęsta jednolita kula.  Wyrobione ciasto dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na blaty o grubości nok 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a w nich kieliszkiem jeszcze mniejsze. Otrzymane ,małe i duże smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 20 sekund z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki oraz pączusie wykładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po ostygnięcie każdą oponkę obtaczamy  w cukrze pudrze.

1 komentarz do wpisu “OPONKI CIOCI ZOSI”

  1. Oooo oponki super!!! ☺️ Dawno już zapomniane ,pamietam ten smak z dzieciństwa napewno skorzystam z przepisu i powrócę do wspomnień. Już nie mogę się doczekać kiedy sprobuje.

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi