ŁOPATKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE Z MIESZANKĄ SAŁAT

ŁOPATKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE Z MIESZANKĄ SAŁAT

CIASTO

500 g mąki pszennej ( tortowej )

400 ml letniej wody rozmąconej z jajkiem i łyżeczką soli

Do mąki i cienkim strumieniem wlewamy wodę z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto (powinno mieć bardzo luźną konsystencję ) . Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na   1 godz.  , następnie ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na 2 części , podsypując mąką wałkujemy na bardzo cienki placek . Z placka wycinamy kwadraty 10 x 10 cm i układamy 2 szt. jeden na drugim pod kątem 45 stopni ( tak aby powstała gwiazda 8 ramienna ) , układamy łyżkę farszu , brzegi smarujemy białkiem i przykrywamy drugą gwiazdką sklejamy brzegi ( można użyć widelca będzie ładniej wyglądać ) wierzch smarujemy również białkiem  .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na  20 min.

FARSZ

1 łyżka oliwy

250 g łopatki wieprzowej ( odcinamy większe kawałki tłuszczu )

1/4 cebuli

1 ząbek czosnku

2 listki bazylii

sól , pieprz

1/4 obranej ze skórki papryki

50 ml przecieru pomidorowego

50 ml ketchupu

100 g sera żółtego

Na rozgrzanym tłuszczu , podsmażamy drobno posiekaną cebulę , przeciśnięty czosnek i mięso pokrojone w kostkę 1×1 cm , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy około 3 min. dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy następne 3 min , dodajemy ketchup i przecier i dusimy około 5 min. przed końcem dodajemy posiekaną bazylię. Gdy farsz wystygnie dodajemy jedno żółtko i  ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na grubych oczkach , wszytko mieszamy .

SAŁATY

1/4 opakowania mix sałat ( z cykorią )

2 łyżki soku z cytryny

łyżka oliwy

50ml  sosu winegret

Sałatę podsmażamy na patelni z sokiem z cytryny aż troszkę się przyrumieni ale bardzo delikatnie ,polewamy sosem

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi