KOPYTKA INACZEJ Z ŁOSOSIEM NA MAŚLE I SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWO-KOPERKOWYM

 

KOPYTKA INACZEJ Z ŁOSOSIEM NA MAŚLE I SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWO-KOPERKOWYM

150 g filetu z łososia

szczypta pieprzu

1 łyżka masła

Filet delikatnie oprószamy mąką i pieprzem z obu stron i smażymy po 2 min z każdej strony dla pewności aby nie przywarło możemy wyłożyć patelnie papierem do pieczenia .

SOS

100 ml śmietany 18%

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka koperku

2 łyżeczki oliwy

otarta skórka z cytryny

szczypta soli ,pieprzu i cukru

Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 min.

KOPYTKA INACZEJ

200 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

25 ml oliwy

1/2 jajka

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy  w misce , w razie potrzeby podsypujemy mąką tak aby ciasto nie kleiło się do dłoni , ciasto wałkujemy na placek  grubości około 1 cm i wycinamy prostokąty 8-10cm długości na 2-3 cm szerokości .Wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą  partiami  , od momentu jak wypłyną gotujemy jeszcze 2 min. , odcedzamy i osuszamy na ściereczce .Po osuszeniu smażymy na maśle do momentu aż się zarumienią. Podajemy z mixem sałat .

2 komentarze do wpisu „KOPYTKA INACZEJ Z ŁOSOSIEM NA MAŚLE I SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWO-KOPERKOWYM”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi