GNOCCHI JAKIE LUBIĘ

GNOCCHI JAKIE LUBIĘ

0,5 kg ziemniaków

1 jajko

1 łyżeczka kurkumy

1/3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki  mąki ziemniaczanej

sól pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie odcedzone i ostudzone przeciskamy przez praskę .Składniki łączymy za pomocą noża dodajemy sól i pieprz do smaku  i dokładnie wyrabiamy  .Ciasto dzielimy na trzy porcje , z każdej formujemy wałeczek grubości kciuka, kroimy na kawałki 2 cm ,nagniatamy widelcem . Gotujemy partiami gdy kluseczki wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 4 min. Odcedzamy , możemy podawać prosto z wody lub osmażone na patelni z dodatkiem czosnku.

SOS 

100 ml rosołu

100 ml śmietany 30%

3 pomidory suszone

2 listki bazylii

50 g sera białego

sól pieprz

rosół i śmietanę podgrzewamy w garnku z dodatkiem soli i pieprzu , tak aby trochę zredukować jej ilość , gdy sos ostygnie przed samym podaniem do sosu dodajemy  pomidory ,serek i bazylię wszystko blendujemy  i polewamy gnocchi, można posypać sezamem

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi