DANIE CHIŃSKIE

DANIE CHIŃSKIE :

150 g mięsa mielonego

1 woreczek ryżu 100 g

1/2 szklanki mleka

1/2 cytryny

natka z pietruszki połowa pęczka

1/2 opakowania mieszanki chińskiej ( mrożone warzywa)

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

1/2 selera naciowego

sól , pieprz ,

łyżeczka cukru

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki curry

2 łyżki oliwy

500 ml wody

1/2 kostki rosołowej

Do garnka wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w grubą kostkę połowę cebuli , gdy cebula się zeszkli dodajemy mieszankę chińską szczyptę soli i pieprzu chwilkę podsmażamy około 3 min. co chwilę mieszając. Wlewamy bulion z kostki rosołowej i wody ( trochę zostawiamy około 100 ml ), dodajemy imbir , curry  , cukier, sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy następnie wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego na kawałki 1 cm selera naciowego oraz posiekaną pietruszkę, wszystko mieszamy ,wkładamy woreczek ryżu tak aby cały był przykryty sosem. Wszystko gotujemy 15 min pod przykryciem . Po 15 min ryż odcedzamy na sitku przelewając wodą i wykładamy do miseczki .

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku , po minucie dodajemy mięso mielone ( można zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę ) dodajemy po szczypcie soli i pieprzu mięso  podsmażamy ,aż zbrązowieje podlewamy resztą bulionu i pod przykryciem dusimy jeszcze 5min . Na zdjęciu propozycja podania

 

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi