dania główne i zupy

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

PLACKI ZIEMNIACZANE

4 większe ziemniaki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 cebula

sól pieprz do smaku

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tartce na najdrobniejszych oczkach odcisnąć i odlać większość soku , dodać sól i pieprz oraz mąkę dokładnie wymieszać ,wlewać na rozgrzany olej łyżką wazową i smażyć około minuty potrząsając patelnią aż placek się odklei ,przewrócić i smażyć aż placek zbrązowieje z obu stron

KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

1 filet z piersi kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka

3 plastry ananasa z puszki

100 ml soku z ananasa

sok z 1 cytryny

100 ml bulionu z kurczaka

1 pomidor

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oliwy

szczypta soli i pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę , również ananasa , pierś oprószyć solą i pieprzem i również pokroić w większą kostkę . W garnku rozgrzać  oliwę i podsmażyć posiekany czosnek z cebulą oraz kurczakiem, dodać resztę warzyw i ananasa i cały czas mieszając smażyć 1 min następnie  , wlać sok z cytryny i ananasa , chwilę zagotować ( 2 min.) dodać połowę bulionu , i dusić pod przykryciem 20-25 min. Resztę bulionu wymieszać z mąką i wlać do garnka dodać cukier i cały czas mieszając gotować jeszcze 10 min.

 

KOTLETY MIELONE INACZEJ Z SOSEM CURRY

KOTLETY

500 g mięsa wieprzowego mielonego

2 kromki chleba

100 ml mleka

sól i pieprz do smaku

1 cebula

1 jajko

1 płaska łyżka kurkumy i imbiru

Chleb kroimy na drobną kostkę i zalewamy mlekiem odstawiamy na n15 min. Mięso mieszamy z drobno pokrojoną w kostkę cebulą i pozostałymi  składnikami łącznie z namoczonym chlebem . Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety około 150 g każdy smażymy na oleju z każdej strony aż mięso ściemnieje i się zarumieni .

Ogórka obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki przyprawiamy sosem winegret ( sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku szczypta soli, pieprzu i cukru , łyżeczka octu ,łyżka oliwy .Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 10 min)

 SOS CURRY

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka papryki ostrej

1 łyżka curry

1 łyżka imbiru

1 płaska łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

1/2 szklanki mleka

Przyprawy mieszamy z oliwą na jednolitą masę , wlewamy mleko i gotujemy około 10 min na średnim ogniu co chwilę mieszając .

Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami

 

KOPYTKA INACZEJ Z ŁOSOSIEM NA MAŚLE I SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWO-KOPERKOWYM

150 g filetu z łososia

szczypta pieprzu

1 łyżka masła

Filet delikatnie oprószamy mąką i pieprzem z obu stron i smażymy po 2 min z każdej strony dla pewności aby nie przywarło możemy wyłożyć patelnie papierem do pieczenia .

SOS

100 ml śmietany 18%

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka koperku

2 łyżeczki oliwy

otarta skórka z cytryny

szczypta soli ,pieprzu i cukru

Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 min.

KOPYTKA INACZEJ

200 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

25 ml oliwy

1/2 jajka

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy  w misce , w razie potrzeby podsypujemy mąką tak aby ciasto nie kleiło się do dłoni , ciasto wałkujemy na placek  grubości około 1 cm i wycinamy prostokąty 8-10cm długości na 2-3 cm szerokości .Wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą  partiami  , od momentu jak wypłyną gotujemy jeszcze 2 min. , odcedzamy i osuszamy na ściereczce .Po osuszeniu smażymy na maśle do momentu aż się zarumienią. Podajemy z mixem sałat .

 

KOTLET SCHABOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM I KASZĄ GRYCZANĄ

SOS DO KASZY

150 ml rosołu ( lub bulionu )

25 ml sosu sojowego

1 jajko

Rosół lub bulion , mieszamy z sosem sojowym i doprowadzamy do wrzenia ,gotujemy jeszcze 2 min i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia,dodajemy jajko do zimnego sosu, następnie wszystko dokładnie mieszamy z kaszą.  Zapiekamy w piekarniku w foremce wykonanej z foli aluminiowej o średnicy około 5 cm na  5 cm  wysokości ( piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni ) zapiekamy 20 min razem z kotletem

KASZA

1 woreczek kaszy gryczanej 100 g

Kaszę gotujemy 15 min w osolonej wodzie  pod przykryciem ,  następnie odcedzamy , przesypujemy do garnka i zostawiamy pod przykryciem na 15 min przed połączeniem z sosem nie może być gorąca .

 

KOTLETY SCHABOWE

2 x150 gr porcje schabu wieprzowego

50 g sera pleśniowego (Lazur lub Camembert)

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz do smaku

Mięso po wyjęciu z marynaty delikatnie nacinamy w długość i wkładamy ser , obtaczamy w mące następnie w jajku i jeszcze raz w mące i w jajku a na koniec w bułce ,obsmażamy z każdej strony aby panierka była rumiana , na koniec wkładamy do piekarnika razem z kaszą .

MARYNATA

250 ml przecieru pomidorowego

4 łyżki majonezu

Szczypta soli i pieprzu

2 listki posiekanej bazylii

1 łyżka oliwy

Porcje mięsa wkładamy w wymieszany przecier i majonez oraz bazylię z oliwą  i marynujemy w chłodzie  24 godz. Wyjmujemy , płuczemy i osuszamy

ŁOSOŚ W CIEŚCIE Z SOSEM POMARAŃCZOWYM I SMAŻONYMI KULECZKAMI Z AWOKADO

2 plastry łososia wędzonego

1 białko

pieprz

CIASTO

500 g mąki

200 ml gorącej wody z dodatkiem 50 ml oliwy i szczyptą cukru

1 jajko

Mąkę mieszamy z jajkiem , następnie dodając wodę z olejem wyrabiamy ciasto , tak by konsystencja była bardzo zwięzła i nie kleiła się do dłoni , w razie potrzeby dodajmy mąki , wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. Wałkujemy na bardzo cienki placek i wycinamy kółka o średnicy około 20 cm ( ja użyłem pokrywki od garnka). Pojedynczo wrzucamy do wrzącej osolonej wody od momentu jak wypłynie placek gotujemy jeszcze 2-3 min.Po odcedzeniu  i osuszeniu układamy plaster łososia posypujemy pieprzem i zawijamy jak krokiety czyli dwa boki delikatnie do środka i zwijamy do środka , następnie obtaczamy w mące później w roztrzepanym białku i jeszcze raz w mące , smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumieni .

KULECZKI Z AWOKADO

1 awokado

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 g mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

Awokado obieramy rozgniatamy widelcem z dodatkiem szczypty soli , dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajko i szczyptę  proszku do pieczenia .Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kuleczki w dłoniach posmarowanych olejem , wrzucamy partiami do głębokiego tłuszczu i smażymy do momentu aż będą rumiane .Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy

SOS

1/2 pomarańczy

50 ml śmietany 30%

1 łyżeczka koperku

1 łyżeczka oliwy

Sok z pomarańczy podgrzewamy w garnku z oliwą, dodajemy koperek , 1/2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej , wszystko dokładnie mieszamy , po 2 min dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy do ostygnięcia.

 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM , Z KISZONĄ KAPUSTA

2 duże ziemniaki

250 g mięsa mielonego

8 plastrów boczku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 15 min. wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy w długość na dwie części , ostrożnie wyjmujemy środek tak , aby powstało miejsce na farsz .Mięso mielone dokładnie łączymy dłońmi z drobno posiekana cebulą , przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem . Na blacie rozkładamy cztery plastry boczku i zawijamy w  nie po połówce ziemniaka tak ,aby plastry boczku zachodziły do wgłębienia , faszerujemy mięsem i dekorujemy pokrojonym w cieńsze paseczki boczkiem . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 min z termoobiegiem .

KAPUSTA KISZONA

250 g kiszonej kapusty

1/2 obranego jabłka

1/2 marchewki

3 łyżeczki soku z cytryny

1/2 cebuli

sól, pieprz ,cukier  do smaku

50 ml soku z kapusty kiszonej

Kapustę odsączamy z soku w dłoniach i zanurzamy  we wrzącej wodzie na 1 min , następnie znowu odsączamy i dodajemy do niej posiekaną  drobno cebulę , starte na grubych oczkach jabłko oraz marchewkę , wszystko mieszamy dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz ( większa szczypta ) oraz  50 ml soku z kapusty , po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 10-15 min .

 

ZUPA SZPINAKOWO-PIETRUSZKOWA Z SUROWYM JAJKIEM

1 ziemniak

1 l wody

250 g szpinaku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 cebuli

2 skrzydełka lub jedno udko kurczaka

100 ml śmietany 18%

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

szczypta rozmarynu

łyżka oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

szczypta pieprzu

W garnku podsmażmy na oliwie posiekany czosnek z pokrojoną na większe kawałki cebulą i zalewamy wodą , dodajemy skrzydełka  i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 min . Zbieramy szum i wyjmujemy mięso .Dodajemy pokrojonego ziemniaka,szpinak , pietruszkę , rozmaryn sól i pieprz oraz sok z cytryny i gotujemy 40 min. Następnie zostawiamy do ostudzenia , gdy zupa będzie chłodna wszystko dokładnie blendujemy , dodajemy śmietanę wymieszaną z mączką i doprowadzamy do wrzenia ,cały czas mieszając . W piekarniku podgrzewamy talerz w którym będzie podawana zupa , na ciepły talerz wlewamy gorącą zupę i wbijamy jajko . Można dodatkowo podać z grzankami

 

GULASZ Z ŁOPATKI W JASNYM SOSIE Z KASZĄ KUSKUS

300 g łopatki wieprzowej

1 łyżka masła

1 średnia cebula

1/2 pomidora

1/2 papryki

2 ogórki kiszone lub konserwowe

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka papryki ostrej

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

250 ml bulionu

200 ml wody

100 ml śmietany 30%

1 łyżka majonezu

2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

sól pieprz do smaku

mąka do oprószenia

Masło roztapiamy w garnku , podsmażamy posiekaną w większą kostkę połowę cebuli oraz posiekany czosnek , mięso kroimy również w większą kostkę oprószamy mąką i podsmażamy około 2-3 min cały czas mieszając aby nie przywarło. Wszystko zalewamy bulionem i wodą , dodajemy pokrojone w kostkę paprykę , pomidora i ogórka oraz ziele liście i ostrą paprykę , wszystko mieszamy przykrywamy i dusimy około 1- 1,2 godz. na średnim ogniu co jakiś czas mieszając .Na samym końcu dodajemy mączkę wymieszaną ze śmietaną sól i pieprz oraz majonez wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

KASZA

1/2 szklanki kaszy kuskus

1/2 szklanki wody

reszta posiekanej cebuli

szczypta soli

łyżka papryki słodkiej

łyżeczka masła

Kaszą zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą  i odstawiamy na 5 min , na maśle podsmażamy cebulę . Gdy kasza będzie gotowa mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 min .Podczas parowania kaszy można ją zawinąć w ręcznik aby straciła jak najmniej ciepła.

 

SCHAB W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ JAGLANĄ

0,5 kg schabu wieprzowego

100 ml rosołu

MARYNATA

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić i dopiero zalewać

Mięso zostawiamy w marynacie na 24 godz .

 

Po wyjęciu osuszamy i bardzo szybko obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wkładamy w foliowy rękaw ( rękaw nakłuwamy w kilku miejscach ) , podlewamy rosołem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni na 1,5 – 2 godz.

 

SOS POMIDOROWY

250 ml przecieru pomidorowego

1/2 cebuli

łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

sól pieprz do smaku

100 ml śmietany 30%

100 ml bulionu letniego

łyżka mąki

Pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem przez praskę podsmażamy na patelni , dodajemy przecier , sól i pieprz gotujemy na średnim ogniu dodajemy śmietanę odstawiamy aby trochę sos ostygł , na sam koniec dodajemy bulin z wymieszaną dokładnie mąką i doprowadzamy do wrzenia . Kaszę 2 woreczki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu , po odcedzeniu warto jeszcze kilka minut uparować pod przykryciem

 

FILET Z MORSZCZUKA W SOSIE SOJOWYM Z SUFLETEM ZIEMNIACZANYM W PAPRYCE

150 g filetu z morszczuka

25 ml soku z cytryny

50 ml sosu sojowego

50 ml oleju

mąka do oprószenia

Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny i moczymy w nim filet po 10 min z każdej strony , następnie filet osuszamy na ręczniku papierowy , oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 min z każdej strony

SUFLET ZIEMNIACZANY W PAPRYCE

300 g obranych ziemniaków

1 papryka

1 jajko

50 ml śmietany 30%

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy ,po ugotowaniu odcedzamy dodajemy masło i parujemy pod przykryciem jeszcze 10 min . Następnie ziemniaki tłuczemy dodajemy żółtko, śmietanę , mączkę sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy .Białko z dodatkiem odrobiny soli ubijamy mikserem na sztywną pianę  dodajemy do ziemniaków  i delikatnie łączymy . Paprykę kroimy w długość dokładnie oczyszczamy i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 min . Paprykę wypełniamy masą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem na 20-25 min tak aby wierzch delikatnie się zarumienił

SOS

100 ml bulionu

50 ml śmietany  30 %

sok z połowy cytryny

sól i pieprz

50 g żółtego sera

1 łyżeczka musztardy

W garnku gotujemy bulion , dodajemy śmietanę gdy zacznie się gotować dodajemy ser i mieszamy aż całkowicie się rozpuści dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze chwile żeby sos się trochę  zredukował . Przed samym podaniem dodajemy musztardę i miksujemy aby sos był puszysty

 

MAKARON DOMOWY Z BOCZKIEM FETĄ I SOSEM SEROWYM

 

MAKARON

500 g mąki

200 ml gorącej wody z dodatkiem 50 ml oliwy i szczyptą cukru

1 jajko

Mąkę mieszamy z jajkiem , następnie dodając wodę z olejem wyrabiamy ciasto , tak by konsystencja była bardzo zwięzła i nie kleiła się do dłoni , w razie potrzeby dodajmy mąki , wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. , dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 2 mm. Wierzch ciasta posypujemy mąką i zwijamy w rulon , tniemy na kawałki około 2 mm i rozsypujemy po stolnicy tak aby ruloniki się rozwinęły w paski .Wrzucamy partiami do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki soli i 2 łyżek oliwy , gotujemy aż makaron wypłynie i od tego momentu jeszcze 5 min , przelewamy zimną wodą i odcedzamy .Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w grubszą kostkę , dodajemy do makarony razem z fetą pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy , na koniec polewamy sosem serowym i posypujemy natką z pietruszki .

SOS SEROWY

100 ml śmietany 30 %

50 g tartego żółtego sera

szczypta soli i pieprzu

Do garnka wlewamy śmietanę gdy zacznie wrzeć dodajemy ser ,sól,i pieprz cały czas mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu

 

ZUPA KREM Z MARCHEWKI I JABŁKA Z BEZĄ

0,5 kg marchwi

1 jabłko

1 cebula

60 g masła

100 ml śmietany 30%

1/2 łyżeczki soli,pieprzu,cynamonu ,cukru

1 łyżeczka imbiru

1 l rosołu lub bulionu z jednej kostki rosołowej

 

W garnku rozpuszczamy masło , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy sól i szklimy następnie dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę posypujemy cukrem i smażymy dalej na średnim ogniu około    3 min , dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki i podsmażamy 2 min. Dodajemy bulion oraz resztę przypraw gotujemy 15 min pod przykryciem , i jeszcze 5 min bez przykrycia aby trochę zredukować . Odstawiamy aby zupa trochę ostygła , następnie wszystko blendujemy   dodajemy  śmietanę i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia

BEZY

Jedno białko ubijamy przy pomocy miksera z dodatkiem szczypty soli 2min na max obrotach i 1 min na minimum . Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy , gdy ostygnie dodajemy do białka i delikatnie mieszamy .Bezy wykładamy na blachę z pergaminem i pieczemy 10-15 min na 160 stopni  z termoobiegiem a następnie zostawiamy na 10-15 min w wyłączonym piekarniku przy pracującym termoobiegu

 

PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM I FETĄ

CIASTO

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki gorącej  wody

1 łyżka oliwy

szczypta cukru

Mąkę przesiewamy na stolnicę , do gorącej wody (ale  nie wrzącej ) dodajemy olej i szczyptę cukru, powoli wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto powinno mieć konsystencje plasteliny w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę , ciasto wałkujemy na grubość  około 0,2 mm , szklanką wycinamy kółeczka , układamy po łyżeczce farszu , brzegi smarujemy wodą aby się skleiły , przykrywamy drugim kółeczkiem i palcami zgniatamy  brzegi . Wrzucamy partiami do gotującej  osolonej wody ( można do wody dodać łyżkę oleju) , gdy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 4 min. pierogi odcedzamy i wykładamy na talerz. Podajemy prosto z wody lub odsmażone na tłuszczu.

 

FARSZ

200 g mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

100 g sera feta

1 łyżka oliwy

Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie , dodajemy mięso i przyprawy , smażymy aż całe mięso zbrązowieje odstawiamy do ostygnięcia , dodajemy ser i dokładnie wyrabiamy farsz .

 

UDKO KACZE W WINIE Z PUREE Z MARCHEWKI I  RAGOUT Z PAPRYKI

1 łyżka oliwy

1 kacze udko

sól pieprz

1/2 cebuli

100 ml rosołu

50 ml białego wina wytrawnego

Udko posypujemy sola i pieprzem z obu stron i kładziemy na zimnej patelni podlanej oliwą , skórą do dołu , na średnim ogniu smażymy aż skórka się przypiecze , obsmażamy szybko drugą stronę,  na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę , udko przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy winem i rosołem oraz dodajemy podsmażoną cebulę , nie przykrywamy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godz (grzanie góra-dół , bez termoobiegu )

PUREE Z MARCHEWKI

2 duże marchewki

50 g masła

50 ml mleka

szczypta soli, cukru i pieprzu

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę , wrzucamy do wody i gotujemy aż zmięknie , po ugotowaniu i odcedzeniu marchewkę tłuczemy ,dodajemy masło, sól ,cukier, pieprz i mleko , cały czas mieszając gotujemy 4 min. po tym czasie jeszcze raz tłuczemy

RAGOUT Z PAPRYKI

1 papryka ( kolor do wyboru )

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

100 ml rosołu

25 ml wina białego

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana w 50 ml wody

Paprykę oczyszczamy obieramy obieraczką ze skórki ,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju , około 3 min. dodajemy sól ,pieprz ,rosół i wino, czekamy aż się zagotuje i mieszając gotujemy jeszcze 2 min. na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną z wodą , mieszamy do momentu aż zaczną się  pojawiać pęcherzyki powietrza.

 

GNOCCHI JAKIE LUBIĘ

0,5 kg ziemniaków

1 jajko

1 łyżeczka kurkumy

1/3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki  mąki ziemniaczanej

sól pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie odcedzone i ostudzone przeciskamy przez praskę .Składniki łączymy za pomocą noża dodajemy sól i pieprz do smaku  i dokładnie wyrabiamy  .Ciasto dzielimy na trzy porcje , z każdej formujemy wałeczek grubości kciuka, kroimy na kawałki 2 cm ,nagniatamy widelcem . Gotujemy partiami gdy kluseczki wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 4 min. Odcedzamy , możemy podawać prosto z wody lub osmażone na patelni z dodatkiem czosnku.

SOS 

100 ml rosołu

100 ml śmietany 30%

3 pomidory suszone

2 listki bazylii

50 g sera białego

sól pieprz

rosół i śmietanę podgrzewamy w garnku z dodatkiem soli i pieprzu , tak aby trochę zredukować jej ilość , gdy sos ostygnie przed samym podaniem do sosu dodajemy  pomidory ,serek i bazylię wszystko blendujemy  i polewamy gnocchi, można posypać sezamem

 

ŁOPATKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE Z MIESZANKĄ SAŁAT

CIASTO

500 g mąki pszennej ( tortowej )

400 ml letniej wody rozmąconej z jajkiem i łyżeczką soli

Do mąki i cienkim strumieniem wlewamy wodę z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto (powinno mieć bardzo luźną konsystencję ) . Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na   1 godz.  , następnie ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na 2 części , podsypując mąką wałkujemy na bardzo cienki placek . Z placka wycinamy kwadraty 10 x 10 cm i układamy 2 szt. jeden na drugim pod kątem 45 stopni ( tak aby powstała gwiazda 8 ramienna ) , układamy łyżkę farszu , brzegi smarujemy białkiem i przykrywamy drugą gwiazdką sklejamy brzegi ( można użyć widelca będzie ładniej wyglądać ) wierzch smarujemy również białkiem  .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na  20 min.

FARSZ

1 łyżka oliwy

250 g łopatki wieprzowej ( odcinamy większe kawałki tłuszczu )

1/4 cebuli

1 ząbek czosnku

2 listki bazylii

sól , pieprz

1/4 obranej ze skórki papryki

50 ml przecieru pomidorowego

50 ml ketchupu

100 g sera żółtego

Na rozgrzanym tłuszczu , podsmażamy drobno posiekaną cebulę , przeciśnięty czosnek i mięso pokrojone w kostkę 1×1 cm , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy około 3 min. dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy następne 3 min , dodajemy ketchup i przecier i dusimy około 5 min. przed końcem dodajemy posiekaną bazylię. Gdy farsz wystygnie dodajemy jedno żółtko i  ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na grubych oczkach , wszytko mieszamy .

SAŁATY

1/4 opakowania mix sałat ( z cykorią )

2 łyżki soku z cytryny

łyżka oliwy

50ml  sosu winegret

Sałatę podsmażamy na patelni z sokiem z cytryny aż troszkę się przyrumieni ale bardzo delikatnie ,polewamy sosem

 

  

Przepis na Pizze na cienkim cieście (powinny wyjść 2 lub 3 pizze ):

SKŁADNIKI CIASTO

1 Kg mąki (bardzo ważne mąka typ 0 , dostępna na pewno w STOKROTCE )

1/2 szklanki mleka

1/2szklani wody

50 g drożdży

50 ml oliwy

sól, wedle uznania

sos pomidorowy:

przecier pomidorowy 1 l

zioła prowansalskie pół opakowania

sól i pieprz wedle uznania

pozostałe składniki:

wedle uznania i naszej  finezji ja przedstawię na przykładzie mojej ulubionej

ser mozzarella tarta (wiórki)

salami

papryczki chili

cebula pokrojona w piórka

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

 

Zaczynajmy

mąkę typ 0 (to bardzo ważne jeżeli chcemy cienkie ciasto ,ponieważ mąka typu 0 zawiera minimalne wartości odżywcze drożdże nie będą miały pożywki a co za tym idzie ciasto po upieczeniu będzie cienkie ) wsypmy do sporej miski dodajmy sól , w pojemniku wymieszajmy wodę z mlekiem (ważne aby mieszanka była letnia) dodajmy szczyptę soli i drożdże ,dokładnie wszystko wymieszajmy ,nie musimy czekać , zawiesinę możemy od razu wlać do miski z mąką , dodajmy oliwę . teraz wszystko musimy dokładnie wyrobić najlepiej wbijając palce w ciasto wtedy ciasto nam się napowietrzy i rozgrzeje ,zwracajmy uwagę aby ciasto nie było twarde w razie potrzeby podlewajmy wodą aby miało konsystencję trochę ciągnącą ( to również istotne ponieważ nasze piekarniki nie osiągają tak wysokich temp. jak profesjonalne więc ciasto dłużej się piecze a co za tym idzie będzie traciło wilgotność ) gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nie w ciepłe miejsce w lodówce ciasto szybciej wyrośnie a składniki lepiej się połączą ,gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na porcje i rozkładamy na blachę ( ciasto dzięki swojej konsystencji powinno łatwo dać się rozciągnąć palcami po blasze ,kolejna rzecz to dobrze gdybyśmy mieli specjalną blachę do pizzy z dziurkami od spodu dzięki temu pizza się nie spali od spodu ) jednak jeżeli nie mamy a ciasto jest wystarczająco wilgotne to nie powinno mieć to znaczenia , Pizza już prawie gotowa teraz włączamy piekarnik na max temp. plus termoobieg a my w miedzy czasie  kończymy pizzę , surowe ciasto smarujemy naszym przecierem pomidorowym  połączonym z solą ,pieprzem i ziołami tak aby cale ciasto było dokładnie przykryte na przecier sypiemy mozzarellę  ,cebulę i papryczki ,układamy salami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i gotowe za około 20-30 min . jednak jeżeli zauważymy że papryczki i cebula zaczynają się delikatnie przypalać to pizzę mamy już gotową do spożycia (nie bez wpływu jest fakt że wszystko robimy na raz bez podpiekania ciasta czy podsmażania  cebuli  a także kolejność czyli sos ,ser, warzywa i na koniec mięso ponieważ taki układ pozwala zachować jak największą wilgotność ciasta podczas pieczenia ) na koniec sos czosnkowy należy wymieszać składniki zaczynając  od wymieszania czosnku, soli,pieprzu,cukru,oliwy i koperku a na końcu dodając śmietanę lub jogurt po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 15 min i gotowe SMACZNEGO

 

 

 

PIERŚ Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI ( 4 porcje)

ZALEWA ( Jako ,że kaczkę można zaliczyć do dzikiego drobiu, zawsze lepiej  zastosować zalewę, aby nasze mięso po usmażeniu było miękkie i kruche ) :

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy  i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić

PIERŚ Z KACZKI

2 x pierś z kaczki

2-3 łyżki oliwy

sól ,pieprz

Piersi kaczki zalewamy naszą ostudzoną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12-24 godz.

Następnie po wyjęciu piersi z marynaty osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem skórę  nacinamy w szachownicę i posypujemy solą i pieprzem po czym wlewamy oliwę na zimną patelnie i układamy pierś skórą do dołu ,dopiero teraz włączamy gaz na średni ogień gdy skórka zacznie skwierczeć obsmażamy drugą stronę ale tylko przez ok 1 min. ,po czym z powrotem kładziemy skórką do dołu i tak pozostawiamy aż skórka się zarumieni i będzie krucha około 8 min.(to co się wytopiło zostawmy , jeszcze nam się przyda ) ostatnim krokiem jest wstawienie w naczyniu żaroodpornym (również skórką do dołu ) do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 10 min.  Jeżeli ktoś nie lubi średnio wypieczonej , zostawiamy w piekarniku jeszcze na 40 min. w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem ( pierś będzie wypieczona i krucha )

Z tego co się wysmażyło możemy zrobić sos ja polecam do kaczki  żurawinowy ,wystarczy na patelni podsmażyć jedną drobno posiekaną cebulę razem z przeciśniętym  ząbkiem czosnku , przelać do  mniejszego garnka ,dolać szklankę bulionu , dodać żurawinę może być suszona trochę soli, pieprzu i szczyptę cukru i zagotować co jakiś czas mieszając, jeżeli sos się trochę zredukuje dodajmy łyżkę musztardy to świetnie zbalansuje smak ,gotujmy jeszcze 1-2 min . jeżeli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.

ZIEMNIAKI:

Należy liczyć 2 ziemniaki na osobę

Ziemniaki zostawiamy w skórce, dokładnie myjemy gąbką bądź szczoteczką , kroimy na cztery części w długość , na blasze rozkładamy  pergamin i podlewamy go troszkę olejem układamy ziemniaki skórką do dołu z wierzchu również możemy posmarować oliwą posypujemy solą i pieczemy na 180 stopni około 30-40 min ,10 min przed końcem posypujemy koperkiem

Przy okazji pieczenia, warto dodać jabłka wydrylowane w całości i zawinięte w folię aluminiową będą świetnym  dodatkiem i ozdobą

Do dania polecam mix sałat (rukola ,roszponka ,cykoria ) dostępne praktycznie wszędzie, z sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru ja dodaję jeszcze trochę ziół prowansalskich wszystko mieszamy ) , ja osobiście zawsze posypuję na koniec położoną na talerz sałatkę szczyptą  sezamu .

wszystko gotowe pierś kroimy pod kątem 45 stopni i ustawiamy ją pionowo na talerzu  i polewamy sosem obok stawiamy prażone jabłko oraz resztę składników

Smacznego

 

ROLADA Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI NA CHMURCE

ROLADA:

1 pierś z kurczaka

słoik pomidorów suszonych w oleju

szpinak mrożony 1/4 opakowania (  siekany )

sól ,pieprz

folia spożywcza

garnek do gotowania na parze

Pierś kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy  solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy  tłuczkiem to nic jak nawet trochę się rozdzieli, teraz rozwijamy folię spożywczą plastikową  około 50cm układamy na niej naszą pierś tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią )

Szpinak : na patelni rozgrzejmy masło pasek 2 cm dodajmy 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ,podsmażmy czosnek i dodajmy szpinak (wcześniej rozmrożony ) ,   dokładnie wymieszajmy i podduśmy około 10-15 min co jakiś czas mieszając . Gotowy odstawmy do wystygnięcia

Teraz na naszą pierś wykładamy wzdłuż szpinak pasek około 2 cm a nad nim odcedzone i posiekane pomidory tak jak szpinak , teraz przy pomocy folii formujemy szczelną roladkę,przekładamy z powrotem na brzeg folii ,teraz zawijamy roladkę w folii ,łapiemy za brzegi foli i turlamy roladkę po blacie do momentu aż zawinie się jak cukierek

Roladkę wkładamy do garnka i gotujemy na parze około 30 min. jeżeli nie mamy takiego  garnka możemy  położyć na sitku i przykryć pokrywką

 

ZIEMNIAKI :

1 dużego ziemniaka obrać i pokroić na plastry grubości 0,5 cm i troszkę posolić ,  obsmażyć na patelni z obu stron tak ,aby były zarumienione  jak frytki

CHMURKA:

Potrzebne nam będzie jedno biało i szczypta soli, biało ze szczyptą soli dokładnie ubić mikserem po około 2min powinna być sztywna pianka , jeżeli mamy okrągła foremkę około 10 cm średnicy ,to super ,jeżeli nie to uformujmy taką foremkę z folii aluminiowej , następnie do  głębokiej patelni wlejmy około 4 cm wody i dodajmy 50 ml octu ,zagotujmy włóżmy foremki i napełnijmy je ubitym białkiem po min obróćmy na drugą stronę białko samo opadnie po min wyjmijmy na ręcznik papierowy

PROPOZYCJA PODANIA :

Na duży talerz wyłóżmy połowę plasterków ziemniaka układając w słupku od największego do najmniejszego ,roladkę pokrójmy pod kątem 45 stopni i postawmy jeden kawałek na naszej chmurce,

polejmy go łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów, na talerz połóżmy liść sałaty a na nim garść kiełków polanych sokiem z cytryny

Smacznego

ZUPA KREM Z GRZANKAMI

ZUPA KREM Z GRZANKAMI:

2 marchewki

2 pietruszki

1 mały brokuł

2 ziemniaki

250 ml śmietany 18%

1płaska łyżeczka mąki pszennej

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatołowej ,imbiru ,soli i pieprzu

Obrane i pokrojone warzywa zalewamy wodą tak aby były przykryte około 2cm, gotujemy  ,aż warzywa będą całkowicie miękkie , następnie wszystko zostawiamy do wystygnięcia ,gdy wywar z warzywami wystygnie wszystko blendujemy ( usuwamy tylko liście laurowe i ziele angielskie) dodajemy śmietanę  i mąkę i ponownie gotujemy .Przed podaniem robimy grzanki na maśle i posypujemy zupę dodając na wierzch trochę startego żółtego sera.

 

DANIE CHIŃSKIE

DANIE CHIŃSKIE :

150 g mięsa mielonego

1 woreczek ryżu 100 g

1/2 szklanki mleka

1/2 cytryny

natka z pietruszki połowa pęczka

1/2 opakowania mieszanki chińskiej ( mrożone warzywa)

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

1/2 selera naciowego

sól , pieprz ,

łyżeczka cukru

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki curry

2 łyżki oliwy

500 ml wody

1/2 kostki rosołowej

Do garnka wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w grubą kostkę połowę cebuli , gdy cebula się zeszkli dodajemy mieszankę chińską szczyptę soli i pieprzu chwilkę podsmażamy około 3 min. co chwilę mieszając. Wlewamy bulion z kostki rosołowej i wody ( trochę zostawiamy około 100 ml ), dodajemy imbir , curry  , cukier, sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy następnie wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego na kawałki 1 cm selera naciowego oraz posiekaną pietruszkę, wszystko mieszamy ,wkładamy woreczek ryżu tak aby cały był przykryty sosem. Wszystko gotujemy 15 min pod przykryciem . Po 15 min ryż odcedzamy na sitku przelewając wodą i wykładamy do miseczki .

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku , po minucie dodajemy mięso mielone ( można zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę ) dodajemy po szczypcie soli i pieprzu mięso  podsmażamy ,aż zbrązowieje podlewamy resztą bulionu i pod przykryciem dusimy jeszcze 5min . Na zdjęciu propozycja podania

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM

50 g masła

200 ml śmietany kremówki

sok z połowy cytryny

300 g makaronu świderki

puszka tuńczyka w oleju w kawałkach

sól,pieprz

natka z pietruszki do dekoracji

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10-12 min. Na patelni roztapiamy masło i mieszając dodajemy śmietanę a następnie sok z cytryny , dodajemy szczyptę soli i pieprzu, i mieszamy do momentu aż przy brzegach patelni pojawią się pęcherzyki powietrza, gdy sos mamy gotowy dodajemy makaron i dokładnie mieszamy z sosem na sam koniec dodajemy odsączonego tuńczyka  i wszystko mieszamy . Przy podawaniu warto posypać danie zmielonym kolorowym pieprzem i posypać grubo posiekaną natką pietruszki

 

CORDON BLEU 2 szt.

2 piersi z kurczaka

150 g sera dojrzewającego twardego pokrojonego w plasterki (np: grand radamer )

10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

250 g bułki tartej

250 g mąki

2 jajka

sól,pieprz

W trakcie robienia roladki , nastawmy piekarnik na 200 stopni ( góra – dół z termoobiegiem ) ,aby się nagrzał

Na folię spożywczą ( plastikową ) około 50cm układamy pierś i kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy tłuczkiem tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią ). Na pierś wykładamy wzdłuż po dwa plasterki  szynki a na nią po 2-3 plasterki sera  , teraz przy pomocy folii formujemy roladkę. Następnie roladkę obtaczamy ,najpierw w mące następnie w rozmąconym jaku i na koniec w bułce tartej . Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.

SOS

2 łyżki oliwy

1 cebula

150 g pieczarek

1 łyżeczka kurkumy

100 ml białego wytrawnego wina

100 g śmietany 30%

2-3 ząbki czosnku

sól , pieprz

Na patelni podsmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem szczyptą soli i pieprzu , dodajemy pieczarki przekrojone na 4 części ( jeżeli są większe to kroimy w kostkę około 2×2 cm ),

wszystko mieszamy gdy pieczarki zaczną oddawać wodę dodajemy wino i śmietanę oraz kurkumę wszystko mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje .

Danie możemy podać ze zwykłymi ziemniakami lub z puree

Ziemniaki 0,5 kg ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc  , dodać 1/4 kostki masła ,zaczekać aż masło się rozpuści dodać łyżeczkę soli pół łyżeczki pieprzu i 3/4 szklanki mleka , wszytko dokładnie jeszcze raz utłuc w razie potrzeby dolać mleka tak aby ziemniaki były puszyste , można dodać szczyptę gałki muszkatołowej

Do dania polecam sałatę

Po opłukaniu liście sałaty układamy jeden na drugim i kroimy w paski około 1 cm . Układamy na talerzu i polewamy sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru wszystko dokładnie mieszamy )

 

MUSAKA PO MOJEMU ( 2-3 osoby )

1 ziemniak ( na frytki )

1 ziemniak ( nie obrany )

1/2 cukinii

250 g mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

100 ml wina czerwonego

100 ml przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

100 g sera typu greckiego ( feta ale w kostkach  )

sól, pieprz

sos do frytek: 2 łyżki śmietany , 2 łyżki przecieru pomidorowego ,łyżeczka oliwy (do polania ) , 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (do polania ) ,  nie mieszamy  , posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki

 

Ziemniaka i cukinię myjemy (bez obierania ) kroimy w plastry 1cm oprószamy solą i pieprzem z obu stron , na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy ziemniaka i cukinię z obu stron po 3min , odkładamy na papierowy ręcznik . Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek dodajemy  mięso mielone i smażymy ,aż zbrązowieje, następnie dodajemy przecier pomidorowy , wino, cynamon, gałkę muszkatołową ,szczyptę soli i pieprzu wszystko dokładnie mieszamy , dusimy pod przykryciem około 10 min co jakiś czas mieszając ( na średnim ogniu )

sos beszamelowy

25 g masła

50 g mąki

100 ml mleka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli i pieprzu

Masło rozgrzewamy w garnuszku dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy ,aż mąka się zarumieni ,następnie cały czas mieszając dodajemy mleko sól,pieprz, gałkę  i mieszamy , aż się zagotuje.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem

Do naczynia żaroodpornego ( śr. około 20 cm) na spód układamy ziemniaki w miarę szczelnie , na nie układamy cukinię , wszystko zalewamy sosem z mięsem a następnie sosem beszamelowym .

Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem ( zostawmy około 2 cm luzu od brzegu naczynia)

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min

 

RYŻ Z WARZYWAMI I ŻÓŁTKIEM

2 woreczki ryżu

1/2 opakowania warzyw mrożonych

250 g mięsa mielonego ( lub 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę )

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

50 ml sosu sojowego

szczypta soli ,pieprzu ,cynamonu ,imbiru ,gałki muszkatołowej ,słodkiej papryki

łyżka soku z cytryny

1 jajko

100 ml octu np. jabłkowego

Na patelni podsmażamy na oliwie ,posiekany czosnek dodajemy mięso mielone lub pierś z kurczaka dodajemy przyprawy  i smażymy około 2-3 min

W garnku do gotowania na parze , w osolonej wodzie gotujemy ryż , jednocześnie na górny poziom wrzucamy warzywa a na nie zawartość z patelni ,przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 15-20 min. odcedzony ryż przesypujemy do drugiego garnka , dodajemy warzywa z mięsem, wszystko polewamy łyżką oliwy, sosem sojowym, sokiem z cytryny i razem mieszamy  na wierzch kładziemy żółtko posypane delikatnie solą  ( do garnka wlewamy 1 l wody dodajemy ocet i łyżeczkę soli , wszystko gotujemy ,gdy woda wrze wlewamy jajko i delikatnie mieszamy w momencie jak białko zacznie oddzielać się od żółtka ,wyjmujemy łyżką cedzakową i pod małym strumieniem zimnej wody płuczemy żółtko ,jeżeli nie jest do końca oczyszczone z białka zanurzamy  jeszcze raz we wrzątku i jeszcze raz pod zimna wodę przed samym  podaniem zanurzamy żółtko we wrzątku  na 5sec. )

 

WOŁOWINA Z SAŁATĄ LODOWĄ I CHLEBEM W JAJKACH

1 stek wołowy 200 g

łyżka oliwy

sól , pieprz

Wołowinę kroimy wzdłuż  na 2 części szybko obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy solą i pieprzem , wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika z termoobiegiem na 10 – 15 min.

SOS

50ml oliwy

10 ziaren kolorowego pieprzu

2 ziarenka jałowca

50 ml nalewki pigwowej

100 ml śmietany 30%

25g kiełków

25 ml soku z cytryny

łyżeczka rozmarynu

szczypta soli

 

W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy pieprz i jałowiec chwilkę smażymy , dodajemy nalewkę , śmietanę i szczyptę soli po 2 min dodajemy rozmaryn i gotujemy jeszcze 3 min. dodajemy kiełki sok z cytryny , przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 2 min.

SAŁATA LODOWA

3 liście sałaty lodowej

25 g sera żółtego ( pasek dł 10 cm  1×1 cm)

1 jajko

1/2 bułki tartej

sól , pieprz

liście sałaty wkładamy do wrzącej wody ,każdy na około 30 sec . osuszamy układamy  jeden na drugim posypujemy szczyptą soli i pieprzu, od delikatniejszej strony układamy ser i zawijamy w rulon, obtaczamy w rozmąconym jajku i układamy w naczyniu obok steków polewamy , łączeniem do dołu ,sałatę jeszcze raz delikatnie polewamy  jajkiem i posypujemy bułką tartą , pieczemy razem ze stekami 10- 15 min

CHLEB W JAJKACH

kromki chleba obtaczamy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią .

 

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM W SKORUPCE

 500g świeżych żeberek,

2 marchewki,

1 cebula,

1 pietruszka ,

1 ząbek czosnku

4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

sól, pieprz ( po pół płaskiej łyżeczki) 

200 ml śmietany 30%

100 ml śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

zakwas 200 ml ( może być gotowy ,ale jeżeli mamy czas możemy przygotować własny)

ZAKWAS

500 ml wody

2 ząbki czosnku

100 g mąki żytniej ,pytlowej lub owsianej

Mąkę dokładnie mieszamy z ciepłą przegotowaną wodą oraz drobno posiekanym czosnkiem ,przelewamy do szklanego naczynia , przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ,aż zacznie pachnieć jak zakwas

BARSZCZ

Do garnka wlewamy ok 2 l wody, wkładamy żeberka i gotujemy wywar z kości, zbieramy nagotowany szum, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe i zakwas . Gotujemy na małym ogniu ok 70 min ( do momentu aż zacznie nam odchodzi mięso od kości). W miseczkę łączymy obie śmietany oraz mąkę tak, aby nie było grudek, hartujemy otrzymaną zaprawę gorącym wywarem, a następnie zaprawiamy naszą zupę. Dodajemy majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem .

 

JAJKO W SKORUPCE

Jajko gotujemy na twardo około 3min. ,po ugotowaniu do garnka z jajkiem dodajemy 50 ml octu i zostawiamy jajko na 10min.

Jajko kroimy na pół wierzch smarujemy tłuszczem i maczamy w bułce tartej następnie smażymy około 1-2 min

Barszcz można podawać z grzankami na maśle

 

Przejdź do paska narzędzi