dania główne i zupy

  

Przepis na Pizze na cienkim cieście (powinny wyjść 2 lub 3 pizze ):

SKŁADNIKI CIASTO

1 Kg mąki (bardzo ważne mąka typ 0 , dostępna na pewno w STOKROTCE )

1/2 szklanki mleka

1/2szklani wody

50 g drożdży

50 ml oliwy

sól, wedle uznania

sos pomidorowy:

przecier pomidorowy 1 l

zioła prowansalskie pół opakowania

sól i pieprz wedle uznania

pozostałe składniki:

wedle uznania i naszej  finezji ja przedstawię na przykładzie mojej ulubionej

ser mozzarella tarta (wiórki)

salami

papryczki chili

cebula pokrojona w piórka

sos czosnkowy:

śmietana 12% lub jogurt  naturalny

szczypta soli, szczypta pieprzu , szczypta cukru

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

 

Zaczynajmy

mąkę typ 0 (to bardzo ważne jeżeli chcemy cienkie ciasto ,ponieważ mąka typu 0 zawiera minimalne wartości odżywcze drożdże nie będą miały pożywki a co za tym idzie ciasto po upieczeniu będzie cienkie ) wsypmy do sporej miski dodajmy sól , w pojemniku wymieszajmy wodę z mlekiem (ważne aby mieszanka była letnia) dodajmy szczyptę soli i drożdże ,dokładnie wszystko wymieszajmy ,nie musimy czekać , zawiesinę możemy od razu wlać do miski z mąką , dodajmy oliwę . teraz wszystko musimy dokładnie wyrobić najlepiej wbijając palce w ciasto wtedy ciasto nam się napowietrzy i rozgrzeje ,zwracajmy uwagę aby ciasto nie było twarde w razie potrzeby podlewajmy wodą aby miało konsystencję trochę ciągnącą ( to również istotne ponieważ nasze piekarniki nie osiągają tak wysokich temp. jak profesjonalne więc ciasto dłużej się piecze a co za tym idzie będzie traciło wilgotność ) gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nie w ciepłe miejsce w lodówce ciasto szybciej wyrośnie a składniki lepiej się połączą ,gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na porcje i rozkładamy na blachę ( ciasto dzięki swojej konsystencji powinno łatwo dać się rozciągnąć palcami po blasze ,kolejna rzecz to dobrze gdybyśmy mieli specjalną blachę do pizzy z dziurkami od spodu dzięki temu pizza się nie spali od spodu ) jednak jeżeli nie mamy a ciasto jest wystarczająco wilgotne to nie powinno mieć to znaczenia , Pizza już prawie gotowa teraz włączamy piekarnik na max temp. plus termoobieg a my w miedzy czasie  kończymy pizzę , surowe ciasto smarujemy naszym przecierem pomidorowym  połączonym z solą ,pieprzem i ziołami tak aby cale ciasto było dokładnie przykryte na przecier sypiemy mozzarellę  ,cebulę i papryczki ,układamy salami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i gotowe za około 20-30 min . jednak jeżeli zauważymy że papryczki i cebula zaczynają się delikatnie przypalać to pizzę mamy już gotową do spożycia (nie bez wpływu jest fakt że wszystko robimy na raz bez podpiekania ciasta czy podsmażania  cebuli  a także kolejność czyli sos ,ser, warzywa i na koniec mięso ponieważ taki układ pozwala zachować jak największą wilgotność ciasta podczas pieczenia ) na koniec sos czosnkowy należy wymieszać składniki zaczynając  od wymieszania czosnku, soli,pieprzu,cukru,oliwy i koperku a na końcu dodając śmietanę lub jogurt po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 15 min i gotowe SMACZNEGO

 

 

 

PIERŚ Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI ( 4 porcje)

ZALEWA ( Jako ,że kaczkę można zaliczyć do dzikiego drobiu, zawsze lepiej  zastosować zalewę, aby nasze mięso po usmażeniu było miękkie i kruche ) :

250 ml octu

250 ml wina wytrawnego ( można zastosować jasne piwo)

1 łyżeczka soli i cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

3-4 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 goździki

trochę kolendry i rozmarynu

1 łyżka oliwy

wszystkie składniki mieszamy  i gotujemy pod przykryciem kilka minut ( po doprowadzeniu do wżenia 2-3 min) po zagotowaniu należy wystudzić

PIERŚ Z KACZKI

2 x pierś z kaczki

2-3 łyżki oliwy

sól ,pieprz

Piersi kaczki zalewamy naszą ostudzoną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12-24 godz.

Następnie po wyjęciu piersi z marynaty osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem skórę  nacinamy w szachownicę i posypujemy solą i pieprzem po czym wlewamy oliwę na zimną patelnie i układamy pierś skórą do dołu ,dopiero teraz włączamy gaz na średni ogień gdy skórka zacznie skwierczeć obsmażamy drugą stronę ale tylko przez ok 1 min. ,po czym z powrotem kładziemy skórką do dołu i tak pozostawiamy aż skórka się zarumieni i będzie krucha około 8 min.(to co się wytopiło zostawmy , jeszcze nam się przyda ) ostatnim krokiem jest wstawienie w naczyniu żaroodpornym (również skórką do dołu ) do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 10 min.  Jeżeli ktoś nie lubi średnio wypieczonej , zostawiamy w piekarniku jeszcze na 40 min. w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem ( pierś będzie wypieczona i krucha )

Z tego co się wysmażyło możemy zrobić sos ja polecam do kaczki  żurawinowy ,wystarczy na patelni podsmażyć jedną drobno posiekaną cebulę razem z przeciśniętym  ząbkiem czosnku , przelać do  mniejszego garnka ,dolać szklankę bulionu , dodać żurawinę może być suszona trochę soli, pieprzu i szczyptę cukru i zagotować co jakiś czas mieszając, jeżeli sos się trochę zredukuje dodajmy łyżkę musztardy to świetnie zbalansuje smak ,gotujmy jeszcze 1-2 min . jeżeli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.

ZIEMNIAKI:

Należy liczyć 2 ziemniaki na osobę

Ziemniaki zostawiamy w skórce, dokładnie myjemy gąbką bądź szczoteczką , kroimy na cztery części w długość , na blasze rozkładamy  pergamin i podlewamy go troszkę olejem układamy ziemniaki skórką do dołu z wierzchu również możemy posmarować oliwą posypujemy solą i pieczemy na 180 stopni około 30-40 min ,10 min przed końcem posypujemy koperkiem

Przy okazji pieczenia, warto dodać jabłka wydrylowane w całości i zawinięte w folię aluminiową będą świetnym  dodatkiem i ozdobą

Do dania polecam mix sałat (rukola ,roszponka ,cykoria ) dostępne praktycznie wszędzie, z sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru ja dodaję jeszcze trochę ziół prowansalskich wszystko mieszamy ) , ja osobiście zawsze posypuję na koniec położoną na talerz sałatkę szczyptą  sezamu .

wszystko gotowe pierś kroimy pod kątem 45 stopni i ustawiamy ją pionowo na talerzu  i polewamy sosem obok stawiamy prażone jabłko oraz resztę składników

Smacznego

 

ROLADA Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI NA CHMURCE

ROLADA:

1 pierś z kurczaka

słoik pomidorów suszonych w oleju

szpinak mrożony 1/4 opakowania (  siekany )

sól ,pieprz

folia spożywcza

garnek do gotowania na parze

Pierś kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy  solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy  tłuczkiem to nic jak nawet trochę się rozdzieli, teraz rozwijamy folię spożywczą plastikową  około 50cm układamy na niej naszą pierś tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią )

Szpinak : na patelni rozgrzejmy masło pasek 2 cm dodajmy 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ,podsmażmy czosnek i dodajmy szpinak (wcześniej rozmrożony ) ,   dokładnie wymieszajmy i podduśmy około 10-15 min co jakiś czas mieszając . Gotowy odstawmy do wystygnięcia

Teraz na naszą pierś wykładamy wzdłuż szpinak pasek około 2 cm a nad nim odcedzone i posiekane pomidory tak jak szpinak , teraz przy pomocy folii formujemy szczelną roladkę,przekładamy z powrotem na brzeg folii ,teraz zawijamy roladkę w folii ,łapiemy za brzegi foli i turlamy roladkę po blacie do momentu aż zawinie się jak cukierek

Roladkę wkładamy do garnka i gotujemy na parze około 30 min. jeżeli nie mamy takiego  garnka możemy  położyć na sitku i przykryć pokrywką

 

ZIEMNIAKI :

1 dużego ziemniaka obrać i pokroić na plastry grubości 0,5 cm i troszkę posolić ,  obsmażyć na patelni z obu stron tak ,aby były zarumienione  jak frytki

CHMURKA:

Potrzebne nam będzie jedno biało i szczypta soli, biało ze szczyptą soli dokładnie ubić mikserem po około 2min powinna być sztywna pianka , jeżeli mamy okrągła foremkę około 10 cm średnicy ,to super ,jeżeli nie to uformujmy taką foremkę z folii aluminiowej , następnie do  głębokiej patelni wlejmy około 4 cm wody i dodajmy 50 ml octu ,zagotujmy włóżmy foremki i napełnijmy je ubitym białkiem po min obróćmy na drugą stronę białko samo opadnie po min wyjmijmy na ręcznik papierowy

PROPOZYCJA PODANIA :

Na duży talerz wyłóżmy połowę plasterków ziemniaka układając w słupku od największego do najmniejszego ,roladkę pokrójmy pod kątem 45 stopni i postawmy jeden kawałek na naszej chmurce,

polejmy go łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów, na talerz połóżmy liść sałaty a na nim garść kiełków polanych sokiem z cytryny

Smacznego

ZUPA KREM Z GRZANKAMI

ZUPA KREM Z GRZANKAMI:

2 marchewki

2 pietruszki

1 mały brokuł

2 ziemniaki

250 ml śmietany 18%

1płaska łyżeczka mąki pszennej

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatołowej ,imbiru ,soli i pieprzu

Obrane i pokrojone warzywa zalewamy wodą tak aby były przykryte około 2cm, gotujemy  ,aż warzywa będą całkowicie miękkie , następnie wszystko zostawiamy do wystygnięcia ,gdy wywar z warzywami wystygnie wszystko blendujemy ( usuwamy tylko liście laurowe i ziele angielskie) dodajemy śmietanę  i mąkę i ponownie gotujemy .Przed podaniem robimy grzanki na maśle i posypujemy zupę dodając na wierzch trochę startego żółtego sera.

 

DANIE CHIŃSKIE

DANIE CHIŃSKIE :

150 g mięsa mielonego

1 woreczek ryżu 100 g

1/2 szklanki mleka

1/2 cytryny

natka z pietruszki połowa pęczka

1/2 opakowania mieszanki chińskiej ( mrożone warzywa)

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

1/2 selera naciowego

sól , pieprz ,

łyżeczka cukru

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki curry

2 łyżki oliwy

500 ml wody

1/2 kostki rosołowej

Do garnka wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w grubą kostkę połowę cebuli , gdy cebula się zeszkli dodajemy mieszankę chińską szczyptę soli i pieprzu chwilkę podsmażamy około 3 min. co chwilę mieszając. Wlewamy bulion z kostki rosołowej i wody ( trochę zostawiamy około 100 ml ), dodajemy imbir , curry  , cukier, sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy następnie wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego na kawałki 1 cm selera naciowego oraz posiekaną pietruszkę, wszystko mieszamy ,wkładamy woreczek ryżu tak aby cały był przykryty sosem. Wszystko gotujemy 15 min pod przykryciem . Po 15 min ryż odcedzamy na sitku przelewając wodą i wykładamy do miseczki .

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku , po minucie dodajemy mięso mielone ( można zastąpić piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę ) dodajemy po szczypcie soli i pieprzu mięso  podsmażamy ,aż zbrązowieje podlewamy resztą bulionu i pod przykryciem dusimy jeszcze 5min . Na zdjęciu propozycja podania

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM

50 g masła

200 ml śmietany kremówki

sok z połowy cytryny

300 g makaronu świderki

puszka tuńczyka w oleju w kawałkach

sól,pieprz

natka z pietruszki do dekoracji

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10-12 min. Na patelni roztapiamy masło i mieszając dodajemy śmietanę a następnie sok z cytryny , dodajemy szczyptę soli i pieprzu, i mieszamy do momentu aż przy brzegach patelni pojawią się pęcherzyki powietrza, gdy sos mamy gotowy dodajemy makaron i dokładnie mieszamy z sosem na sam koniec dodajemy odsączonego tuńczyka  i wszystko mieszamy . Przy podawaniu warto posypać danie zmielonym kolorowym pieprzem i posypać grubo posiekaną natką pietruszki

 

CORDON BLEU 2 szt.

2 piersi z kurczaka

150 g sera dojrzewającego twardego pokrojonego w plasterki (np: grand radamer )

10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

250 g bułki tartej

250 g mąki

2 jajka

sól,pieprz

W trakcie robienia roladki , nastawmy piekarnik na 200 stopni ( góra – dół z termoobiegiem ) ,aby się nagrzał

Na folię spożywczą ( plastikową ) około 50cm układamy pierś i kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy tłuczkiem tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią ). Na pierś wykładamy wzdłuż po dwa plasterki  szynki a na nią po 2-3 plasterki sera  , teraz przy pomocy folii formujemy roladkę. Następnie roladkę obtaczamy ,najpierw w mące następnie w rozmąconym jaku i na koniec w bułce tartej . Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.

SOS

2 łyżki oliwy

1 cebula

150 g pieczarek

1 łyżeczka kurkumy

100 ml białego wytrawnego wina

100 g śmietany 30%

2-3 ząbki czosnku

sól , pieprz

Na patelni podsmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem szczyptą soli i pieprzu , dodajemy pieczarki przekrojone na 4 części ( jeżeli są większe to kroimy w kostkę około 2×2 cm ),

wszystko mieszamy gdy pieczarki zaczną oddawać wodę dodajemy wino i śmietanę oraz kurkumę wszystko mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje .

Danie możemy podać ze zwykłymi ziemniakami lub z puree

Ziemniaki 0,5 kg ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc  , dodać 1/4 kostki masła ,zaczekać aż masło się rozpuści dodać łyżeczkę soli pół łyżeczki pieprzu i 3/4 szklanki mleka , wszytko dokładnie jeszcze raz utłuc w razie potrzeby dolać mleka tak aby ziemniaki były puszyste , można dodać szczyptę gałki muszkatołowej

Do dania polecam sałatę

Po opłukaniu liście sałaty układamy jeden na drugim i kroimy w paski około 1 cm . Układamy na talerzu i polewamy sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru wszystko dokładnie mieszamy )

 

MUSAKA PO MOJEMU ( 2-3 osoby )

1 ziemniak ( na frytki )

1 ziemniak ( nie obrany )

1/2 cukinii

250 g mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

100 ml wina czerwonego

100 ml przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

100 g sera typu greckiego ( feta ale w kostkach  )

sól, pieprz

sos do frytek: 2 łyżki śmietany , 2 łyżki przecieru pomidorowego ,łyżeczka oliwy (do polania ) , 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (do polania ) ,  nie mieszamy  , posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki

 

Ziemniaka i cukinię myjemy (bez obierania ) kroimy w plastry 1cm oprószamy solą i pieprzem z obu stron , na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy ziemniaka i cukinię z obu stron po 3min , odkładamy na papierowy ręcznik . Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek dodajemy  mięso mielone i smażymy ,aż zbrązowieje, następnie dodajemy przecier pomidorowy , wino, cynamon, gałkę muszkatołową ,szczyptę soli i pieprzu wszystko dokładnie mieszamy , dusimy pod przykryciem około 10 min co jakiś czas mieszając ( na średnim ogniu )

sos beszamelowy

25 g masła

50 g mąki

100 ml mleka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli i pieprzu

Masło rozgrzewamy w garnuszku dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy ,aż mąka się zarumieni ,następnie cały czas mieszając dodajemy mleko sól,pieprz, gałkę  i mieszamy , aż się zagotuje.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem

Do naczynia żaroodpornego ( śr. około 20 cm) na spód układamy ziemniaki w miarę szczelnie , na nie układamy cukinię , wszystko zalewamy sosem z mięsem a następnie sosem beszamelowym .

Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem ( zostawmy około 2 cm luzu od brzegu naczynia)

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min

 

RYŻ Z WARZYWAMI I ŻÓŁTKIEM

2 woreczki ryżu

1/2 opakowania warzyw mrożonych

250 g mięsa mielonego ( lub 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę )

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

50 ml sosu sojowego

szczypta soli ,pieprzu ,cynamonu ,imbiru ,gałki muszkatołowej ,słodkiej papryki

łyżka soku z cytryny

1 jajko

100 ml octu np. jabłkowego

Na patelni podsmażamy na oliwie ,posiekany czosnek dodajemy mięso mielone lub pierś z kurczaka dodajemy przyprawy  i smażymy około 2-3 min

W garnku do gotowania na parze , w osolonej wodzie gotujemy ryż , jednocześnie na górny poziom wrzucamy warzywa a na nie zawartość z patelni ,przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 15-20 min. odcedzony ryż przesypujemy do drugiego garnka , dodajemy warzywa z mięsem, wszystko polewamy łyżką oliwy, sosem sojowym, sokiem z cytryny i razem mieszamy  na wierzch kładziemy żółtko posypane delikatnie solą  ( do garnka wlewamy 1 l wody dodajemy ocet i łyżeczkę soli , wszystko gotujemy ,gdy woda wrze wlewamy jajko i delikatnie mieszamy w momencie jak białko zacznie oddzielać się od żółtka ,wyjmujemy łyżką cedzakową i pod małym strumieniem zimnej wody płuczemy żółtko ,jeżeli nie jest do końca oczyszczone z białka zanurzamy  jeszcze raz we wrzątku i jeszcze raz pod zimna wodę przed samym  podaniem zanurzamy żółtko we wrzątku  na 5sec. )

 

WOŁOWINA Z SAŁATĄ LODOWĄ I CHLEBEM W JAJKACH

1 stek wołowy 200 g

łyżka oliwy

sól , pieprz

Wołowinę kroimy wzdłuż  na 2 części szybko obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy solą i pieprzem , wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika z termoobiegiem na 10 – 15 min.

SOS

50ml oliwy

10 ziaren kolorowego pieprzu

2 ziarenka jałowca

50 ml nalewki pigwowej

100 ml śmietany 30%

25g kiełków

25 ml soku z cytryny

łyżeczka rozmarynu

szczypta soli

 

W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy pieprz i jałowiec chwilkę smażymy , dodajemy nalewkę , śmietanę i szczyptę soli po 2 min dodajemy rozmaryn i gotujemy jeszcze 3 min. dodajemy kiełki sok z cytryny , przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 2 min.

SAŁATA LODOWA

3 liście sałaty lodowej

25 g sera żółtego ( pasek dł 10 cm  1×1 cm)

1 jajko

1/2 bułki tartej

sól , pieprz

liście sałaty wkładamy do wrzącej wody ,każdy na około 30 sec . osuszamy układamy  jeden na drugim posypujemy szczyptą soli i pieprzu, od delikatniejszej strony układamy ser i zawijamy w rulon, obtaczamy w rozmąconym jajku i układamy w naczyniu obok steków polewamy , łączeniem do dołu ,sałatę jeszcze raz delikatnie polewamy  jajkiem i posypujemy bułką tartą , pieczemy razem ze stekami 10- 15 min

CHLEB W JAJKACH

kromki chleba obtaczamy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią .

 

 

Przejdź do paska narzędzi