CORDON BLEU

CORDON BLEU 2 szt.

2 piersi z kurczaka

150 g sera dojrzewającego twardego pokrojonego w plasterki (np: grand radamer )

10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

250 g bułki tartej

250 g mąki

2 jajka

sól,pieprz

W trakcie robienia roladki , nastawmy piekarnik na 200 stopni ( góra – dół z termoobiegiem ) ,aby się nagrzał

Na folię spożywczą ( plastikową ) około 50cm układamy pierś i kroimy na pół poziomo aby powstały 2 kotlety , posypujemy solą i pieprzem z obu stron ,rozbijamy tłuczkiem tak aby jeden bok zachodził delikatnie na drugi (piersi układamy obok siebie a nie jedna nad drugą) teraz delikatnie tłuczkiem rozbijamy łączenie ( pierś musi być jednolita więc dłońmi połączmy wszystkie szczeliny delikatnie przyklepując dłonią ). Na pierś wykładamy wzdłuż po dwa plasterki  szynki a na nią po 2-3 plasterki sera  , teraz przy pomocy folii formujemy roladkę. Następnie roladkę obtaczamy ,najpierw w mące następnie w rozmąconym jaku i na koniec w bułce tartej . Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.

SOS

2 łyżki oliwy

1 cebula

150 g pieczarek

1 łyżeczka kurkumy

100 ml białego wytrawnego wina

100 g śmietany 30%

2-3 ząbki czosnku

sól , pieprz

Na patelni podsmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem szczyptą soli i pieprzu , dodajemy pieczarki przekrojone na 4 części ( jeżeli są większe to kroimy w kostkę około 2×2 cm ),

wszystko mieszamy gdy pieczarki zaczną oddawać wodę dodajemy wino i śmietanę oraz kurkumę wszystko mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje .

Danie możemy podać ze zwykłymi ziemniakami lub z puree

Ziemniaki 0,5 kg ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc  , dodać 1/4 kostki masła ,zaczekać aż masło się rozpuści dodać łyżeczkę soli pół łyżeczki pieprzu i 3/4 szklanki mleka , wszytko dokładnie jeszcze raz utłuc w razie potrzeby dolać mleka tak aby ziemniaki były puszyste , można dodać szczyptę gałki muszkatołowej

Do dania polecam sałatę

Po opłukaniu liście sałaty układamy jeden na drugim i kroimy w paski około 1 cm . Układamy na talerzu i polewamy sosem winegret ( sok z połowy cytryny ,3-4 łyżki oliwy z oliwek , łyżka octu winnego lub jabłkowego ,szczypta soli,pieprzu i cukru wszystko dokładnie mieszamy )

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi