ciasta i desery

CIASTO ORZECHOWE ” DLA LENIWYCH”

4 jaja
1,5szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju
3 jabłka
3/4 szklanki  cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej miksując dodawać po jednym żółtku a następnie niewielkimi porcjami olej.Do ubitej masy jajecznej dodajemy połączone ze sobą wszystkie składniki sypkie i mieszamy łyżką bądź miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz starte na tartce jabłka lub pokrojone w drobną kostkę. Piec w blaszce keksówce ok. 40 min. w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

 .

LODY JAKIE CHCESZ

4 jajka

300 ml mleka

300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

1 cukier waniliowy

150 g cukru pudru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Do rondelka wlewamy mleko oraz śmietanę kremówkę. Podgrzewamy cały czas mieszając do  momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na brzegach rondelka. Tak przygotowaną masę łączymy z ubitymi jajkami, a następnie ubijamy na parze wodnej przez ok. 25 min do uzyskania gęstej masy. Smak lodów wybieramy wedle upodobań.

smak kawowy – 100 ml kawy espresso

smak rumowy- – 4 łyżki rumu

smak kakaowy – 2 łyżki kakao

smak truskawkowy – 200 ml musu truskawkowego

Wybrany aromat dodajemy do masy, którą następnie przekładamy do odpowiednio przygotowanych pojemniczków.

Wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin. Nasze lody dla każdego są gotowe! Smacznego!

Przejdź do paska narzędzi