BURRITO

PRZEPIS NA BURRITO Z SALSĄ  ( PRZEPIS NA TORTILLĘ I NA SALSĘ)

TORTILLA:

150 g mąki pszennej

100g mąki kukurydzianej ( będzie miało żółtawy kolor jak te ze sklepu ,jednak jeżeli nie mamy mąki kukurydzianej możemy użyć tylko pszennej)

80 ml oliwy z oliwek

płaska łyżka soli

około 250 ml ciepłej wody

wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe , smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu ,na średnim ogniu potrząsając patelnią co jakiś czas ,aby sprawdzić czy nasz placek jest gotowy ,gdy brzegi zaczną odklejać się od patelni,możemy przekręcić na drugą stronę ciasto powinno być bardzo delikatnie przyrumienione ,aby było elastyczne ,oryginalne burrito ma placki wielkości około 10 cm średnicy , na nie nakładany jest farsz ,który polewamy salsą ,bądź kwaśną śmietaną wymieszaną z oliwą z oliwek, placek powinien być takiej wielkości ,aby po złożeniu z farszem i sosem  w łódeczkę  ,dał się zjeść max na dwa kęsy . Jednak jak ktoś woli może zrobić większe placki i zawijać je podobnie jak krokiety a następnie przeciąć w połowie pod kątem i dopiero maczać w przygotowanych sosach .

Farsz :

1 kg mięsa mielonego najlepiej z łopatki wieprzowej lub karczku

4-5 ząbków czosnku

1 cebula czerwona

1 cebula biała

sól i pieprz ( myślę że po łyżeczce wystarczy )

1 puszka czerwonej fasoli

50 ml oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy ,gdy się trochę podsmażą dodajemy czerwoną fasolę , a po min dodajemy mięso wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 min. dodajemy sól i pieprz ,mięso powinno mieć brązowawy kolor ,gotowe

Salsa  :

50 ml oliwy

4 średnie pomidory

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

3-4 papryczki chili ( jeżeli nie mamy świeżych mogą być suszone ,można dostać praktycznie w każdym sklepie ,jednak nie dodajmy więcej jak 5-6 pomimo że są malutkie )

1 limonka

sól pieprz

3 łyżeczki cukru

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajmy przeciśnięty czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy, gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę pokrojoną w krążki jeżeli jest mała jeżeli jest duża kroimy w kostkę (papryka razem z pestkami ),jeżeli używamy suszonej to kroimy ja na trzy części i dodajemy ,po około 2 min wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory , sól i pieprz oraz sok z limonki ,wszystko dokładnie mieszamy dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 min. następnie dodajemy cukier i co chwilkę mieszając czekamy aż salsa trochę odparuje i zgęstnieje coś około 5 min( możemy sobie przyspieszyć dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej )    salsę należy wystudzić i możemy podawać nasze burrito.

1 komentarz do wpisu “BURRITO”

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi