BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM W SKORUPCE

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM W SKORUPCE

 500g świeżych żeberek,

2 marchewki,

1 cebula,

1 pietruszka ,

1 ząbek czosnku

4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

sól, pieprz ( po pół płaskiej łyżeczki) 

200 ml śmietany 30%

100 ml śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

zakwas 200 ml ( może być gotowy ,ale jeżeli mamy czas możemy przygotować własny)

ZAKWAS

500 ml wody

2 ząbki czosnku

100 g mąki żytniej ,pytlowej lub owsianej

Mąkę dokładnie mieszamy z ciepłą przegotowaną wodą oraz drobno posiekanym czosnkiem ,przelewamy do szklanego naczynia , przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ,aż zacznie pachnieć jak zakwas

BARSZCZ

Do garnka wlewamy ok 2 l wody, wkładamy żeberka i gotujemy wywar z kości, zbieramy nagotowany szum, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe i zakwas . Gotujemy na małym ogniu ok 70 min ( do momentu aż zacznie nam odchodzi mięso od kości). W miseczkę łączymy obie śmietany oraz mąkę tak, aby nie było grudek, hartujemy otrzymaną zaprawę gorącym wywarem, a następnie zaprawiamy naszą zupę. Dodajemy majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem .

 

JAJKO W SKORUPCE

Jajko gotujemy na twardo około 3min. ,po ugotowaniu do garnka z jajkiem dodajemy 50 ml octu i zostawiamy jajko na 10min.

Jajko kroimy na pół wierzch smarujemy tłuszczem i maczamy w bułce tartej następnie smażymy około 1-2 min

Barszcz można podawać z grzankami na maśle

Dodaj komentarz

Przejdź do paska narzędzi